Home » Blog » Podotherapie voor iedereen » Over (tarsale) coalitie gesproken…
tarsale coalitie sengers podotherapie wijchen

Over (tarsale) coalitie gesproken…

door | 15 mrt, 2022 | Podotherapie voor iedereen

Over tarsale coalitie gesproken…

In de politiek is een coalitie een samenwerking/verbond tussen verschillende partijen. In onze voet spreken we van een coalitie als er 2 voetwortelbeentjes aan elkaar gegroeid zijn tot een groter botstuk. Dit hoeft, net als in de politiek, niet altijd tot problemen te leiden maar u kunt hier zeker klachten van ondervinden.

Welke klachten of symptomen voel ik bij een tarsale coalitie?

  • U heeft last van pijn in de middenvoet
  • U heeft last van stijfheid in de middenvoet
  • U merkt dat uw enkel regelmatig zwikt
  • U heeft een platter voettype (pes planus)
  • U heeft toenemende klachten tijdens of na beweging
  • De klachten verminderen in rust

Normaal gesproken bestaat de voetwortel uit 7 afzonderlijke botjes. Bij een tarsale coalitie kunnen 2 van deze botjes dus 1 groter botstuk vormen. Ze vormen dan samen een ‘coalitie’ van botweefsel. Deze verbinding zien wij het vaakst tussen de talus (sprongbeen) en de calcaneus (hielbeen) en tussen de calcaneus en de os naviculare (scheepsvormig been). De verbinding kan echter ook uit kraakbeen of bindweefsel bestaan.

voetenskelet sengers podotherapie wijchen

Wanneer dit een aangeboren is komen de klachten meestal in de puberteit. De botjes zijn dan met elkaar vergroeid en de belasting op de gewrichten wordt vaak groter door sporten. Klachten die op latere leeftijd ontstaan kunnen het gevolg zijn van reuma , een breuk of een infectie. Maar ook wanneer iemand zijn enkel heeft verzwikt en niet goed herstelt, kan dit te maken hebben met een tarsale coalitie. Vaak treden dan ook andere voetproblemen op door overbelasting op de andere voetgewrichten of compensatie in de voet, omdat de aan elkaar gegroeide botjes verminderde tot geen beweging meer toelaten ten opzichte van elkaar.

De pijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door stressmicrofracturen (kleine scheurtjes) die kunnen ontstaan in de coalitie en door overbelasting van aanliggende gewrichten

Tarsale coalitie: diagnose en behandeling.

Wij gaan op zoek naar de oorzaak van uw klacht. Naast een eerste vraaggesprek vindt er ook een uitgebreid voetonderzoek plaats, waarbij eventuele stijfheid van uw gewrichten naar voren komt. Ook zien wij dan nog wel eens een platvoet, die niet van stand te veranderen is. Bij een vermoeden van een tarsale coalitie geeft een röntgenfoto of CT- of MRI-scan uitsluitsel. Wanneer deze nog niet is gemaakt vragen wij uw (huis)arts om een verwijzing.

Bij Sengers Podotherapie krijgt u deskundig schoenadvies en het aanmeten van podotherapeutische zolen kan bijdragen aan een vermindering van pijn en stijfheidsklachten. Door het dragen van deze steunzolen, wordt de druk beter verdeeld en wordt de afwikkeling en de stand van de voet gecorrigeerd en gestimuleerd. Wij werken graag met uw fysiotherapeut samen om een goed behandelplan op te stellen. Als dit samen onvoldoende effect heeft, kan een operatie een oplossing zijn voor tarsale coalitie. Bij jonge mensen/sporters wordt vaak gekozen voor het losmaken van de botjes. Bij ouderen wordt vaker gekozen voor het vastzetten van de botjes. Hierdoor verminderd uw beweeglijkheid permanent maar de pijnklachten zullen verdwijnen.

———————————————

Wilt u snel gezien en geholpen worden?

afspraak sengers podotherapie locatie wijchen centrum

———————————————

 

Frans

frans peters sengers podtherapeut wijchen

U kunt rekenen op een deskundig advies wat afgestemd is op uw wensen. Ik heb jarenlange ervaring en goede schoenkennis. Ik ga op zoek naar de oorzaak van uw klacht met een uitgebreid biomechanisch onderzoek eventueel aangevuld met echografie. Wij beschikken tevens over een shockwave die wij succesvol inzetten.

 

frans peters sengers podtherapeut wijchen

 

———————————————

———————————————

Gerelateerde artikelen

Wanneer is het tijd voor nieuwe steunzolen?

Wanneer is het tijd voor nieuwe steunzolen?

Vroeger werden steunzolen van staal gemaakt , die gingen een heel lang mee wat betreft slijtage, maar waren niet eeuwig geschikt voor eventuele groei, een andere schoen, en/of verandering van stand of afwikkeling van uw voeten. Nu worden ze van kunststof gemaakt (EVA) en moeten ze ongeveer 1 x per jaar worden vervangen of naar wens 1 paar extra erbij worden gedragen.

lees verder
Pijn aan de teen bij het sporten?

Pijn aan de teen bij het sporten?

De podotherapeut kan onderzoeken of de desbetreffende teen niet gekneusd of gebroken is.Vaak heeft u dit niet direct in de gaten en komen er pas later klachten bijv. wanneer er opnieuw krachten op de teen komen.
Of is het iets wat al vaker klachten oplevert zoals een eerder opgedane kneuzing, een ingegroeide teennagel, een voetwrat of een likdoorn tussen de tenen?
Het doel van de podotherapeut is de geblesseerde teen te behandelen en/of te ontlasten. Samen kijken we welke maatregel hiervoor de beste oplossing is.
Ik kan kijken of er een afwijking in de voetfunctie is waardoor deze vervelende sportblessure kan ontstaan. Als dit het geval is kan ik podotherapeutische zolen/sportzolen bij u aanmeten wat de druk zal doen afnemen en desbetreffende teen kan ontlasten.
Indien nodig gebruik ik voor directe pijnontlasting tape, vilt, een siliconen hulpstukje, en zachte of juist harde materiaal voor eventuele schoen aanpassingen. De sportschoen wordt natuurlijk ook goed bekeken of deze voor u en uw voeten voldoet.

lees verder
Waarom zou u steunzolen voor uw skischoenen laten aanmeten?

Waarom zou u steunzolen voor uw skischoenen laten aanmeten?

In de meeste skischoenen zit standaard een vrij platte zool. U kunt daarbij confectie gevormde zolen voor in uw skischoenen kopen wanneer u verder geen probleemvoeten hebt en extra comfort fijn vindt. Heeft u echter last van klachten of draagt u al steunzolen? Laat ons dan kijken of wij iets voor u kunnen betekenen. Op maat gemaakte zolen voor u kunnen echt de bonus zijn!

lees verder

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin