Home » Blog » Podotherapie voor iedereen » Over (tarsale) coalitie gesproken…
tarsale coalitie sengers podotherapie wijchen

Over (tarsale) coalitie gesproken…

door | 15 mrt, 2022 | Podotherapie voor iedereen

Over tarsale coalitie gesproken…

In de politiek is een coalitie een samenwerking/verbond tussen verschillende partijen. In onze voet spreken we van een coalitie als er 2 voetwortelbeentjes aan elkaar gegroeid zijn tot een groter botstuk. Dit hoeft, net als in de politiek, niet altijd tot problemen te leiden maar u kunt hier zeker klachten van ondervinden.

Welke klachten of symptomen voel ik bij een tarsale coalitie?

  • U heeft last van pijn in de middenvoet
  • U heeft last van stijfheid in de middenvoet
  • U merkt dat uw enkel regelmatig zwikt
  • U heeft een platter voettype (pes planus)
  • U heeft toenemende klachten tijdens of na beweging
  • De klachten verminderen in rust

Normaal gesproken bestaat de voetwortel uit 7 afzonderlijke botjes. Bij een tarsale coalitie kunnen 2 van deze botjes dus 1 groter botstuk vormen. Ze vormen dan samen een ‘coalitie’ van botweefsel. Deze verbinding zien wij het vaakst tussen de talus (sprongbeen) en de calcaneus (hielbeen) en tussen de calcaneus en de os naviculare (scheepsvormig been). De verbinding kan echter ook uit kraakbeen of bindweefsel bestaan.

voetenskelet sengers podotherapie wijchen

Wanneer dit een aangeboren is komen de klachten meestal in de puberteit. De botjes zijn dan met elkaar vergroeid en de belasting op de gewrichten wordt vaak groter door sporten. Klachten die op latere leeftijd ontstaan kunnen het gevolg zijn van reuma , een breuk of een infectie. Maar ook wanneer iemand zijn enkel heeft verzwikt en niet goed herstelt, kan dit te maken hebben met een tarsale coalitie. Vaak treden dan ook andere voetproblemen op door overbelasting op de andere voetgewrichten of compensatie in de voet, omdat de aan elkaar gegroeide botjes verminderde tot geen beweging meer toelaten ten opzichte van elkaar.

De pijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door stressmicrofracturen (kleine scheurtjes) die kunnen ontstaan in de coalitie en door overbelasting van aanliggende gewrichten

Tarsale coalitie: diagnose en behandeling.

Wij gaan op zoek naar de oorzaak van uw klacht. Naast een eerste vraaggesprek vindt er ook een uitgebreid voetonderzoek plaats, waarbij eventuele stijfheid van uw gewrichten naar voren komt. Ook zien wij dan nog wel eens een platvoet, die niet van stand te veranderen is. Bij een vermoeden van een tarsale coalitie geeft een röntgenfoto of CT- of MRI-scan uitsluitsel. Wanneer deze nog niet is gemaakt vragen wij uw (huis)arts om een verwijzing.

Bij Sengers Podotherapie krijgt u deskundig schoenadvies en het aanmeten van podotherapeutische zolen kan bijdragen aan een vermindering van pijn en stijfheidsklachten. Door het dragen van deze steunzolen, wordt de druk beter verdeeld en wordt de afwikkeling en de stand van de voet gecorrigeerd en gestimuleerd. Wij werken graag met uw fysiotherapeut samen om een goed behandelplan op te stellen. Als dit samen onvoldoende effect heeft, kan een operatie een oplossing zijn voor tarsale coalitie. Bij jonge mensen/sporters wordt vaak gekozen voor het losmaken van de botjes. Bij ouderen wordt vaker gekozen voor het vastzetten van de botjes. Hierdoor verminderd uw beweeglijkheid permanent maar de pijnklachten zullen verdwijnen.

———————————————

Wilt u snel gezien en geholpen worden?

afspraak sengers podotherapie locatie wijchen centrum

———————————————

 

Frans

frans peters sengers podtherapeut wijchen

U kunt rekenen op een deskundig advies wat afgestemd is op uw wensen. Ik heb jarenlange ervaring en goede schoenkennis. Ik ga op zoek naar de oorzaak van uw klacht met een uitgebreid biomechanisch onderzoek eventueel aangevuld met echografie. Wij beschikken tevens over een shockwave die wij succesvol inzetten.

 

frans peters sengers podtherapeut wijchen

 

———————————————

———————————————

Gerelateerde artikelen

Voetoefeningen met een tennisbal

Voetoefeningen met een tennisbal

Voetoefeningen zijn goed voor stijve spieren en gewrichten in uw voet. Een tennisbal kan veel losmaken en drukken op punten genoemd bij voet-reflexologie. Het zal mij niet verbazen dat u na een voetoefening de toilet moet bezoeken! Op Youtube vind u veel voetoefeningen, dit kan een belangrijk onderdeel zijn van podotherapie, zoals het dragen van steunzolen in uw schoen.

lees verder
Wat kan de shockwave voor u doen?

Wat kan de shockwave voor u doen?

Shockwave therapie wordt o.a. gebruikt bij langdurige klachten ; hielspoor, bindweefselproblematiek , chronische tendinopathie, degeneratieve aandoeningen als artrose, tarsaal tunnel syndroom , jumper’s knee en achillespeesklachten. Wij zien het maken van een echo en shockwave behandelingen als onderdeel van een groot onderzoek podotherapie.

lees verder
Wanneer is het tijd voor nieuwe steunzolen?

Wanneer is het tijd voor nieuwe steunzolen?

Vroeger werden steunzolen van staal gemaakt , die gingen een heel lang mee wat betreft slijtage, maar waren niet eeuwig geschikt voor eventuele groei, een andere schoen, en/of verandering van stand of afwikkeling van uw voeten. Nu worden ze van kunststof gemaakt (EVA) en moeten ze ongeveer 1 x per jaar worden vervangen of naar wens 1 paar extra erbij worden gedragen.

lees verder

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin