Home » Blog » Podotherapie voor iedereen » Over (tarsale) coalitie gesproken…
tarsale coalitie sengers podotherapie wijchen

Over (tarsale) coalitie gesproken…

door | 15 mrt, 2022 | Podotherapie voor iedereen

Over tarsale coalitie gesproken…

In de politiek is een coalitie een samenwerking/verbond tussen verschillende partijen. In onze voet spreken we van een coalitie als er 2 voetwortelbeentjes aan elkaar gegroeid zijn tot een groter botstuk. Dit hoeft, net als in de politiek, niet altijd tot problemen te leiden maar u kunt hier zeker klachten van ondervinden.

Welke klachten of symptomen voel ik bij een tarsale coalitie?

  • U heeft last van pijn in de middenvoet
  • U heeft last van stijfheid in de middenvoet
  • U merkt dat uw enkel regelmatig zwikt
  • U heeft een platter voettype (pes planus)
  • U heeft toenemende klachten tijdens of na beweging
  • De klachten verminderen in rust

Normaal gesproken bestaat de voetwortel uit 7 afzonderlijke botjes. Bij een tarsale coalitie kunnen 2 van deze botjes dus 1 groter botstuk vormen. Ze vormen dan samen een ‘coalitie’ van botweefsel. Deze verbinding zien wij het vaakst tussen de talus (sprongbeen) en de calcaneus (hielbeen) en tussen de calcaneus en de os naviculare (scheepsvormig been). De verbinding kan echter ook uit kraakbeen of bindweefsel bestaan.

voetenskelet sengers podotherapie wijchen

Wanneer dit een aangeboren is komen de klachten meestal in de puberteit. De botjes zijn dan met elkaar vergroeid en de belasting op de gewrichten wordt vaak groter door sporten. Klachten die op latere leeftijd ontstaan kunnen het gevolg zijn van reuma , een breuk of een infectie. Maar ook wanneer iemand zijn enkel heeft verzwikt en niet goed herstelt, kan dit te maken hebben met een tarsale coalitie. Vaak treden dan ook andere voetproblemen op door overbelasting op de andere voetgewrichten of compensatie in de voet, omdat de aan elkaar gegroeide botjes verminderde tot geen beweging meer toelaten ten opzichte van elkaar.

De pijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door stressmicrofracturen (kleine scheurtjes) die kunnen ontstaan in de coalitie en door overbelasting van aanliggende gewrichten

Tarsale coalitie: diagnose en behandeling.

Wij gaan op zoek naar de oorzaak van uw klacht. Naast een eerste vraaggesprek vindt er ook een uitgebreid voetonderzoek plaats, waarbij eventuele stijfheid van uw gewrichten naar voren komt. Ook zien wij dan nog wel eens een platvoet, die niet van stand te veranderen is. Bij een vermoeden van een tarsale coalitie geeft een röntgenfoto of CT- of MRI-scan uitsluitsel. Wanneer deze nog niet is gemaakt vragen wij uw (huis)arts om een verwijzing.

Bij Sengers Podotherapie krijgt u deskundig schoenadvies en het aanmeten van podotherapeutische zolen kan bijdragen aan een vermindering van pijn en stijfheidsklachten. Door het dragen van deze steunzolen, wordt de druk beter verdeeld en wordt de afwikkeling en de stand van de voet gecorrigeerd en gestimuleerd. Wij werken graag met uw fysiotherapeut samen om een goed behandelplan op te stellen. Als dit samen onvoldoende effect heeft, kan een operatie een oplossing zijn voor tarsale coalitie. Bij jonge mensen/sporters wordt vaak gekozen voor het losmaken van de botjes. Bij ouderen wordt vaker gekozen voor het vastzetten van de botjes. Hierdoor verminderd uw beweeglijkheid permanent maar de pijnklachten zullen verdwijnen.

———————————————

Wilt u snel gezien en geholpen worden?

afspraak sengers podotherapie locatie wijchen centrum

———————————————

 

Frans

frans peters sengers podtherapeut wijchen

U kunt rekenen op een deskundig advies wat afgestemd is op uw wensen. Ik heb jarenlange ervaring en goede schoenkennis. Ik ga op zoek naar de oorzaak van uw klacht met een uitgebreid biomechanisch onderzoek eventueel aangevuld met echografie. Wij beschikken tevens over een shockwave die wij succesvol inzetten.

 

frans peters sengers podtherapeut wijchen

 

———————————————

———————————————

Gerelateerde artikelen

Wandel- en/of hardloop-blessures door overbelasting

Wandel- en/of hardloop-blessures door overbelasting

Blessures bij wandelen en/of hardlopen kunnen zeer pijnlijk en vervelend zijn. Vaak hebben ze met overbelasting te maken. Uw podotherapeut kijkt snel naar uw klachten en helpt u weer vooruit. Dit kan door podotherapeutische oplossingen als manuele therapie, shockwave, taping, podotherapeutische zolen , goede schoenen en inlegzolen, gerichte oefeningen en advies.

lees verder
Voetoefeningen met een tennisbal

Voetoefeningen met een tennisbal

Voetoefeningen zijn goed voor stijve spieren en gewrichten in uw voet. Een tennisbal kan veel losmaken en drukken op punten genoemd bij voet-reflexologie. Het zal mij niet verbazen dat u na een voetoefening de toilet moet bezoeken! Op Youtube vind u veel voetoefeningen, dit kan een belangrijk onderdeel zijn van podotherapie, zoals het dragen van steunzolen in uw schoen.

lees verder
Wanneer is het tijd voor nieuwe steunzolen?

Wanneer is het tijd voor nieuwe steunzolen?

Vroeger werden steunzolen van staal gemaakt , die gingen een heel lang mee wat betreft slijtage, maar waren niet eeuwig geschikt voor eventuele groei, een andere schoen, en/of verandering van stand of afwikkeling van uw voeten. Nu worden ze van kunststof gemaakt (EVA) en moeten ze ongeveer 1 x per jaar worden vervangen of naar wens 1 paar extra erbij worden gedragen.

lees verder

0 Reacties

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018
Tweet
Share
Share
Pin