Wat is een Compartimentssyndroom?

Als er in het lab een doorsnede van het onderbeen gemaakt wordt, zijn er verschillende compartimenten te zien. Wanneer het onderbeen vaak en veel belast wordt, kan deze druk in het compartiment toenemen. Klachten komen vaak in het voorste compartiment voor, aan de voorkant van het onderbeen dus, pijn in de spier. Niet te verwarren met de pijn in het bot – MTSS (mediaal tibiaal stress syndroom) oftewel shin splints.

compartiments syndroom, brandende pijn onderbeen, sengers podotherapie wijchen

compartiments syndroom

Oorzaak

Pijnklachten in het onderbeen die zo hevig kunnen worden dat u in een keer niet meer kunt kopen. Oorzaken kunnen zijn:

  • na bijvoorbeeld de zomervakantie weer fanatiek te gaan trainen
  • Pijn in het onderbeen vaak door teveel belasting in een keer, bijvoorbeeld de vierdaagse
  • teveel overbelasting in een korte periode

Symptomen

De klachten komen vaak maar in 1 been voor, maar kan in beide benen voorkomen. U voelt een sterke rek op de spieren. En er kan een brandend, drukkend gevoel aanwezig zijn.

Probeer de belasting aan te passen aan de klachten. Heeft u al langer last van pijn in uw onderbeen kunt u met ons een afspraak maken.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Naast advies over rust en eventueel koelen bij acute pijn tijdens belasting, kunnen wij u onderzoeken op eventuele standsafwijking in been en voet, drukbelasting onder de voet tijdens beweging en staan en u adviseren over podotherapeutische zolen, schoenen en behandelingen shockwave. De steunzolen kunnen de spieren in uw onderbeen ontlasten zodat u minder pijn heeft. Het doel is pijnvrije belasting.