Wat is een Lies blessure?

Een lies blessure ontstaat door explosieve kracht van een van de spieren in de lies. Het is ook niet verwonderlijk dat we in de praktijk veel voetballers zien met een liesblessure. Kom snel in actie met een liesblessure, hoe langer u er mee wacht hoe groter de schade kan worden.

lies blessure sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

  • niet goed opwarmen
  • te grote belasting
  • balans is niet goed
  • bekkenscheefstand
  • voetenstand
  • beenlengteverschil

Symptomen

De pijn wordt gevoeld aan de onderkant van het schaambeen en in de aanhechting van de spieren die het been naar binnen toe bewegen.

De meest actieve spier tijdens sport is de spier aan de binnenzijde van het bovenbeen. De pijn ontstaat na of tijdens belasting; bijvoorbeeld bij het sprinten, draaien en schoppen. Elke keer wanneer een voetballer deze spierblessure oploopt, hij grijpt naar zijn lies. Het is van belang dat deze blessure tijdig rust krijgt omdat anders het letsel erger kan worden. Je ziet tijdens een wedstrijd dan ook vaak dat de speler gewisseld wordt.

Wat kunt u zelf doen?

Voordat er een scheurtje ontstaat is het belangrijk om goed naar uw lies te leren luisteren en er op te reageren. Neem op tijd rust en negeer de klachten niet. Laat er tijdig door een fysiotherapeut naar kijken en kijk wat er wel mogelijk blijft, want blijven bewegen is belangrijk. Hij kijkt naar de onderliggende oorzaak van de blessure en stelt een behandelplan op . Het is belangrijk oefeningen voor rek en stabiliteit te blijven doen Kijk eens of deze oefeningen iets voor u zijn.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Wij werken graag met uw fysiotherapeut en zijn vaak onderdeel van het behandelplan. Wij meten de druk van uw voeten op, kijken naar de stand van uw voeten, enkels, knieën, heupen en rug en maken een 3d scan. Als podotherapeut geven we u een persoonlijk advies en kijken samen naar uw (sport)schoenen. Indien nodig kunnen wij op maat gemaakte (sport)zolen maken. Deze zorgen voor stabiliteit en beïnvloeden een afwijkende voet- en/of beenstand.