Wat is een verstuikte enkel, enkelverzwikking

Omdat uw voet plotseling naar binnen/buiten is geklapt heeft u uw enkel verstuikt.  De enkelband die aan de binnen-, buitenkant van de enkel zit, overrekt zich dan of er komt een scheurtje in. De enkel zal dik worden, en omdat er ook bloedvaatjes scheuren misschien ook rood /blauw worden. Vaak zijn sporters zeker 8 weken uit de running.

Wat gebeurt er nu precies?

De enkel bestaat uit twee gewrichten, het bovenste spronggewricht en het onderste spronggewricht. Er lopen een aantal banden over deze gewrichten, deze heten ligamenten. Deze banden laten bepaalde bewegingen tussen de gewrichten toe en verhinderen juist andere bewegingen. Wanneer je de enkel naar binnen buigt, komen de ligamenten aan de buitenkant op rek, buitenste enkelband letsel, en remmen zo de beweging en wanneer je de enkel naar buiten buigt, komen juist de binnenste ligamenten op rek, binnenste enkelband letsel.
Wanneer u dus ‘door uw enkel’ gaat worden de ligamenten zo ver opgerekt dat ze kunnen verrekken of zelfs scheuren. Het trauma kent diverse gradaties.

verstuiking naar binnen heet inversietrauma dan voelt u de pijn aan de buitenkant van de enkel ( 85 % van alle gevallen), 
verstuiking naar buiten heet eversietrauma dan voelt u de pijn aan de binnenkant van de enkel

slijmbeursontsteking hiel sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

  • bij sporten, lopen of wandelen
  • orthostatische hypertensie ( snel dalende bloeddruk bij het opstaan ) daardoor evenwichtsverlies
  • lopen op ongelijke of stroeve ondergrond
  • hoge bloedruk ,verminderd gevoel voor evenwicht
  • onstabiele enkels

Symptomen

De enkel wordt dik en blauw, er verschijnt een soort ei op de buitenenkel (inversietrauma dus in 85 % van alle gevallen). Wanneer de pijn en zwelling na 4 dagen niet verminderd, moet u uw huisarts er naar laten kijken, de enkel kan gebroken zijn of er kan kraakbeenletsel van de enkel ontstaan:

Er kan ook Osteochondrale (kraakbeen) letsel van de enkel ontstaan

Bij het verstuiken van uw enkel is het mogelijk dat een klein stukje van uw gewrichtskraakbeen beschadigd raakt. Daardoor kan u uw enkelgewricht minder vlot bewegen en krijgt u pijn bij het belasten van de enkel. Soms ‘kraakt’ de enkel ook. Wanneer er een stukje kraakbeen loskomt en rondzwerft in de enkel kan het gewricht geblokkeerd raken. Losliggend of beschadigd kraakbeen geeft een ontstekingsreactie (synovitis) in de enkel. Hierdoor kan de enkel opzwellen en pijnlijk zijn.

Wat kunt u zelf doen bij een verstuikte enkel?

U kunt uw enkel hoog leggen en koelen met een ice pack. Blijf in beweging maar als u pijn heeft kunt u beter stoppen. Elke dag een stapje erbij, eventueel met krukken, rollator of wandelstok. Blij uw voeten bewegen voor de doorbloeding en ter voorkoming dat het enkelgewricht stijf wordt. Bij veel pijn kunt u altijd tijdelijk paracetamol nemen en bij hevige pijn die langer duurt dan 4 dagen raden wij u aan contact met uw huisarts op te nemen.

Heeft u regelmatig een enkelverzwikking?

Dan is uw enkel onstabiel : de stabiliteit van het enkelgewricht wordt gedragen door normale gewrichtsverhoudingen, intacte gewrichtsbanden (ligamenten) aan de binnen- en buitenzijde van de enkel, een goede spierfunctie en een goed evenwichtsgevoel. Een stoornis in een van deze factoren kan aanleiding geven tot instabiliteit van de enkel. Kleine oneffenheden van de ondergrond kunnen u al doen struikelen en uw enkel doen verzwikken.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Frans kan u direct intapen om u meer stevigheid te geven, het versnelt de genezing echter niet. Door rust nemen en niet belasten kan de enkel vaak vanzelf genezen. Nadat de zwelling verdwijnt kunt u een enkelbrace gaan dragen om het herstel te ondersteunen. of uw enkel stabieler te laten zijn. De stand kan worden beïnvloed met podotherapeutische zolen, waardoor uw banden, spieren en pezen en enkel op een andere manier worden belast en ondersteund. Ook zorgen de zolen voor een betere drukverdeling onder de voet, waardoor uw voet en enkel beter worden belast, pijn kan verminderen u stabieler kunt lopen. Daarnaast kan Frans klacht gerelateerd schoenadvies geven. Bij een enkelverstuiking is er vaak tijdelijk een slechte functie van de spieren en het evenwichtsgevoel in de enkel. Hiervoor kunt u stabiliteitsoefeningen vinden op voorkomblessures.nl .
Wij werken graag met uw fysiotherapeut samen.