Wat is tendinopathie van de musculus tibialis posterior?

Tendinopathie= peesontsteking en de musculus tibialis posterior (blauw gekleurd) is een spier in het onderbeen, de achterste scheenbeenspier, die de voetboog ondersteunt.

Oorzaken

  • verkeerde schoenen
  • overbelasting in werk/sport
  • afwijkende voetenstand/afwikkeling en looppatroon
  • type platvoet

Symptomen

Aanhoudende pijn aan de binnenzijde van de voet ter hoogte van het verloop en aanhechting (insertie) van de pees. Dit kan een klacht zijn die steeds meer de pees aan tussen voetboog en spier kan gaan verzwakken. Hierdoor zal de voetboog meer kunnen gaan inzakken. Als uw voeten tijdens het lopen naar binnen zakken (overpronatie), krijgt u gemakkelijk klachten (er wordt te hard aan de pees getrokken) aan de pees, die bij dit ongemak horen.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Frans kan onderzoeken of er sprake is van een afwijkende voetenstand/afwikkeling en looppatroon. Ook beoordeeld hij uw voettype. Wij gaan op zoek naar de oorzaak van uw klacht namelijk de trekkracht wegnemen op de musculus tibialis posterior pees. De stand kan worden beïnvloed met podotherapeutische zolen, waardoor uw banden, spieren en pezen op een andere manier worden belast. Ook zorgen de zolen voor een betere drukverdeling onder de voet, waardoor uw voorvoet beter wordt belast en de pijn kan verminderen of verdwijnen. Als behandeling kunnen wij ook shockwave inzetten. Frans geeft u ook desgewenst goed schoenadvies. Wij werken graag met de fysiotherapeut samen, om de tibialis posterior te versterken kunt u oefeningen op youtube vinden.