Wat is het Sinus Tarsi syndroom? (pijn aan de buitenzijde enkel)

De Sinus Tarsi is een soort tunneltje die tussen de botten van de enkel/voet loopt. Sinus Tarsi syndroom is te herkennen aan pijn aan de buitenzijde van de enkel, ter hoogte van de enkelbobbel aan de buitenkant. Het kan gebeuren na verzwikken van uw enkel bijvoorbeeld door een sportblessure maar dit syndroom kan ook ontstaan als gevolg van een afwijkende stand van uw voet, die erg naar binnen kantelt. De diagnose van deze klacht is vaak moeilijk. Zo zijn de symptomen gelijk bij verzwikken/verstuiken. Plaatselijke palpatie(drukken op de plek) is pijnlijk, alsook inversie (uw voet naar beneden buigen).

hielspoor fasciitis plantaris peesplaatontsteking sengers podotherapie wijchen

Oorzaken

Bij het naar binnen kantelen van de voet, of dit nu plotseling is bij het sporten of dat het syndroom optreedt na een langere tijd afwijkend looppatroon, komt de tunnel die aan de buitenkant van de enkel loopt knel te zitten tussen de botten en kapsels. De zenuwtakken die hier lopen raken dan geïrriteerd. De zenuwen in de sinus tarsi raken dan ingeklemd en dit doet pijn bij elke stap die u zet.

  • verstuiking, door de enkel gaan
  • sportblessure bij dans of ballet, basketbal, volleybal
  • verkeerde stand voeten/looppatroon
  • voetafwijkingen zoals spitsvoet of platvoeten
  • reuma

Symptomen

U heeft het gevoel van instabiliteit tijdens het lopen en pijn net onder de buitenenkel (sinus tarsi). Dit syndroom berust op een chronische irritatie van zenuwtakjes in de sinus tarsi wat de aanleiding geeft voor de pijn alsmede de overrek spieren, pezen en kapsels. Rust nemen en koelen met een wat ijs kan al heel verlichtend zijn.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

U kunt zoals hierboven gezegd zelf koelen en rust nemen. Maar de klachten zullen niet vanzelf over gaan. De podotherapeut zal samen met u de oorzaak van de klacht proberen te achterhalen. Frans onderzoekt onder andere de stand van uw voeten, enkels  ten opzichte van elkaar. Heeft u een afwijkende voeten-/loopstand kan Frans op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen beïnvloeden de stand van uw voeten en zorgen voor een betere drukverdeling onder uw voeten. Met deze langdurige therapie worden de banden, spieren en pezen in uw voeten en benen op een andere manier belast. Ook zullen wij een goed (sport)schoenadvies geven, passend bij uw voetstand en uw klachten. Daarnaast kan medical taping en shockwave als therapie worden ingezet. Wij werken graag met uw fysiotherapeut samen. Kijk ook naar spierversterkende oefeningen voor voet en enkel.