Wat is het Sinus Tarsi syndroom? (pijn aan de buitenzijde enkel)

De Sinus Tarsi is een soort tunnel of holte die tussen de botten en kapsels van de enkel loopt. Het Sinus Tarsi syndroom is te herkennen aan drukpijn aan de buitenzijde van de enkel, ter hoogte van de enkelbobbel. De pijn treedt op na verzwikken van uw enkel als sportblessure, of door een afwijkende stand van uw voet, zoals een platvoet of een voet die fors naar binnen kantelt. De zenuwen in de holte worden ingeklemd en dit doet pijn bij elke stap die u zet.

hielspoor fasciitis plantaris peesplaatontsteking sengers podotherapie wijchen

Oorzaken

  • verstuiking, door de enkel gaan
  • sportblessure bij dans of ballet, basketbal, volleybal
  • verkeerde stand voeten/looppatroon
  • voetafwijkingen zoals spitsvoet of platvoeten
  • bij reuma kunnen deze klachten ontwikkelen

Symptomen

U heeft het gevoel van instabiliteit, doof gevoel tijdens het lopen. Het kan als een stekende, zeurende pijn aanvoelen rond de knobbel aan de buitenzijde van uw enkel. Dit syndroom treedt op door een inklemming van de zenuwen die door deze holte lopen. het irriteren van constant die zenuwtakjes geeft aanleiding voor de pijnklachten. Rust nemen en koelen met een wat ijs kan al heel verlichtend zijn.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

U kunt zoals hierboven gezegd zelf koelen en rust nemen. Maar de klachten zullen niet vanzelf over gaan. De podotherapeut zal samen met u de oorzaak van de klacht proberen te achterhalen. Frans onderzoekt onder andere de stand van uw voeten, enkels  ten opzichte van elkaar. Heeft u een afwijkende voeten-/loopstand kan Frans op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen beïnvloeden de stand van uw voeten en zorgen voor een betere drukverdeling onder uw voeten. Met deze langdurige therapie worden de banden, spieren en pezen in uw voeten en benen op een andere manier belast. Ook zullen wij een goed (sport)schoenadvies geven, passend bij uw voetstand en uw klachten. Daarnaast kan medical taping en shockwave als therapie worden ingezet. Wij werken graag met uw fysiotherapeut samen. Kijk ook naar spierversterkende oefeningen voor voet en enkel.