Wat is een tendinopathie m. Tibialis Anterior?

Tendinopathie = peesblessure / Musculus Tibialis Anterior = de voorste scheenbeenspier.

De m. Tibialis Anterior is de spier welke ontspringt bovenaan het scheenbeen en aanhecht op twee botjes aan de binnenkant van de voet. Hierbij is de aanhechting van de pees op het bot in de voet ontstoken. Deze spier is verantwoordelijk voor de beweging van de voet/enkel naar boven, de dorsale flexie. Ook zorgt de spier voor enkel- en voetstabiliteit bij bewegingen, zoals lopen en rennen. Dus als een spier samentrekt, brengt de pees de kracht over op het bot, waardoor dit gaat bewegen in een gewricht. De tendinopathie m. Tibialis Anterior wordt gevoeld als pijn aan de voorkant van het scheenbeen, enkel of voet tijdens en/of na belastende activiteiten van uw been.

onderbeen sengers podotherapie wijchen

ook bekend als Tibialis Anterior tendinitis, Tibialis Anterior tendinose, Tibialis Anterior Tendinopathie.

Hoe ontstaat een Tendinopathie (peesblessure) nu? Een peesblessure treedt op wanneer er kwaliteitsverlies in het peesweefsel ontstaat , degeneratie. Doordat de steeds terugkerende trekkrachten te groot worden en/of te lang inwerken, kan schade ontstaan aan het peesweefsel. Tendinopathie kan ook voorkomen in aan de aanhechting van de achterste scheenbeenspier (Tibialis Posterior) of in de knie, schouders, pols, voet of elle boog.

 Oorzaken

Overbelasting. Vaak zien we dat de klachten ontstaan nadat iemand zijn enkel heeft verzwikt en lang met klachten blijft doorlopen. De stabiliteit is dan niet meer voldoende en de druk op de voorste scheenbeenspier neemt toe om hard te werken om de enkel stabiel te houden. Deze overbelasting kan zorgen voor tendinopathie van de m. Tibialis Anterior. De klachten kunnen ook voorkomen door directe druk op de pees door bijvoorbeeld een strak gestrikte sneaker.

  • veroudering
  • eerder enkeltrauma
  • gewichtstoename
  • tendinitis reuma , kijk op reumanederland hiervoor.
  • afwijkingen loop- of voetenstand
  • beenlengte verschil
  • over-trainen of sporten, te fanatiek, of bij voetbal trappen met gestrekte voet
  • te harde ondergrond of berg oplopen
  • verkeerde schoenen

Symptomen

Tendinopathie van de m. Tibialis Anterior kenmerkt zich door pijnklachten aan de binnenkant van de voet tijdens en/of na belastende activiteiten, bij de aanhechting van de pees. Hierbij kunnen ontstekingsverschijnselen in de omgeving aanwezig zijn zoals roodheid, warmte en zwelling. Bij rust gaat het beter met de pijnklachten.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut kan podotherapeutische zolen voor u maken. De beïnvloeding vanuit podotherapeutische zolen zorgt er met name voor dat de stand niet erger wordt en zo de pees ontlast wordt en bij belasting ondersteund wordt. Voor uw pijnklachten kunnen wij de shockwave inzetten voor de langere termijn en tapen voor de korte termijn pijnreductie. Wij werken graag met de fysiotherapeut samen om een goed behandelplan voor u te maken. De podotherapeut kijkt natuurlijk ook naar uw schoenen en geeft hier persoonlijk advies over.

Kijk ook eens op youtube voor oefeningen om enkelgewrichten te stabiliseren.