Wat is een tendinopathie m. Tibialis Anterior?

Tendinopathie = peesblessure / Musculus Tibialis Anterior = de voorste scheenbeenspier.

De m. Tibialis Anterior is de spier die ontspringt bovenaan het scheenbeen en aanhecht op twee botjes aan de binnenkant/onderkant van de voet. Deze spier is verantwoordelijk voor de beweging van de voet/enkel naar boven, en zorgt er zo voor dat tijdens het lopen de voet opgetild wordt. Wanneer deze spier uitvalt ontstaat de ‘klapvoet’.

onderbeen sengers podotherapie wijchen

 Oorzaken

Overbelasting van deze lange spier door voettype platvoet of forse overpronatie ; het naar binnen kantelen van de voet, komt het meeste voor. Verdere mede-oorzaken kunnen zijn:

  • eerder enkeltrauma
  • gewichtstoename
  • tendinitis reuma , kijk op reumanederland hiervoor.
  • beenlengte verschil
  • over-trainen of sporten, te fanatiek, of bij voetbal trappen met gestrekte voet
  • te harde ondergrond of berg oplopen
  • verkeerde schoenen
m.tibialis anterior klacht, sengers podotherapie wijchen

m.tibialis anterior klacht

Symptomen

Tendinopathie van de m. Tibialis Anterior kenmerkt zich door pijnklachten aan de binnenkant van de voet tijdens en/of na belastende activiteiten, bij de aanhechting van de pees. Hierbij kunnen ontstekingsverschijnselen in de omgeving aanwezig zijn zoals roodheid, warmte en zwelling. Bij rust gaat het beter met de pijnklachten. Ool de druk van de schoen kan pijnlijk zijn. Het kan zijn dat u uw voet tijdens het lopen niet meer goed kunt heffen.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut kan podotherapeutische zolen voor u maken. De beïnvloeding vanuit podotherapeutische zolen zorgt er met name voor dat de stand niet erger wordt en zo de pees van de m. tibialis anterior ontlast wordt en bij belasting ondersteund wordt. Voor uw pijnklachten kunnen wij de shockwave inzetten voor de langere termijn en tapen voor de acute pijn te verminderen. Wij werken graag met de fysiotherapeut samen om een goed behandelplan voor u te maken. De podotherapeut kijkt natuurlijk ook naar uw schoenen en geeft hier persoonlijk advies over, zodat u weer goed vooruit kunt.

Kijk ook eens hier voor oefeningen om uw enkelgewrichten te stabiliseren.