Artrose heup (coxartrose)

Het heupgewricht is een belangrijk onderdeel van het menselijke bewegingsapparaat. In het geval van artrose van de heup is de kwaliteit van het kraakbeen minder geworden tussen de kop van het bovenbeen en het bekken. Dat is vooral met het lopen zeer pijnlijk. Artrose is geen ouderdomsziekte en kan op iedere leeftijd voorkomen. Kijk maar eens op reumanederland.nl voor meer informatie.

Artrose is geen slijtage van het kraakbeen maar de structuur van het kraakbeen tussen 2 gewrichten veranderd. Deze structuur kan ontstoken zijn, zwellingen kunnen ontstaan of botachtige uitsteeksels zich vormen.

Oorzaken

Symptomen

Gevoel van stijfheid bij het opstarten uit bed of een stoel en bij beweging doet de heup pijn. De heupkom zit diep verstopt en zo kan de pijn ook aanvoelen. Blijf wel in beweging, zwemmen kan zelfs de pijn verlichten. Ook medicatie en/of hulpmiddelen zoals ondersteuning in uw schoenen.

sportblessures sengers podotherapie wijchen

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut kan de oorzaak aanpakken met op maat gemaakte podotherapeutische zolen . De podotherapeut onderzoekt eerst de stand van uw voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Als artrose erger wordt heeft u ook minder kracht om uw been (zijwaarts) op te tillen. U kunt daardoor ook anders gaan lopen (waggelgang). De zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en benen en ondersteunen tijdens het lopen en het staan. De belasting op uw heupen wordt hiermee ook beïnvloed, waardoor het mogelijk is dat de pijn in uw heupen minder wordt. Als blijkt dat er sprake is van een beenlengteverschil kan er een hakverhoging in of onder de schoen geplaatst worden om beide benen evenredig te belasten. Wij werken graag samen met uw fysiotherapeut. Bekijk ook eens op youtube speciale spierversterkende oefeningen.