Wat is een schimmel- of een kalknagel

Voor een schimmelnagel wordt ook de term kalknagel gebruikt. Dit betekent dus hetzelfde alleen vinden wij de term kalknagel niet juist omdat deze niet ontstaat door kalkvorming maar door een schimmelinfectie. Een schimmelnagel ( mycosenagel ) wordt meestal veroorzaakt door dezelfde schimmelsoort als de veroorzaker van voetschimmel ( dermatofyten), maar er zijn ook schimmels die wel voetschimmel, maar geen schimmelnagels veroorzaken. Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Een schimmelnagel is verder onschuldig.

Oorzaak

Sommige mensen zijn vatbaarder voor schimmels dan andere. Dit komt waarschijnlijk door kleine verschillen in zuurgraad (pH), weerstand en gesteldheid van de huid. Schimmels zitten bij iedereen op de huid en onder de nagelranden. Pas als de schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat een infectie. Helemaal voorkomen is vaak moeilijk, maar met simpele maatregelen kan veel gedaan worden om erger te voorkomen, denk aan het lopen op blote voeten in vochtige ruimtes vermijden en de voeten altijd goed afdrogen na het wassen of douchen. ( geen zeep gebruiken ). Ook is het dragen van katoenen of wollen sokken een aanrader. Mensen bij wie de nagels langzaam groeien , door bijvoorbeeld het ouder worden, hebben meer kans op het krijgen van een schimmelnagel.

Symptomen

  • Oppervlakkige verkleuring van de nagel en nagelranden, soms met een enigszins streperig patroon, eerst geel of wit later geelbruin
  • Misvorming van de nagel, kan brokkelig worden
  • Begint bij de grote teen
  • In ernstiger gevallen omhoog komen van de teennagel door hoornvorming, een verdikking onder de nagel
  • of loslaten van de teennagel aan de bovenkant
  • Aan de zijkanten van uw vingers en in uw handpalmen kan wat vervelling met blaasjes ontstaan. Dit is geen schimmel maar een overgevoeligheidsreactie op de schimmelnagels.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Nagels die beschadigd zijn door het dragen van nauwe schoenen, sportschoenen , kunnen geïnfecteerd raken. Mensen met een lagere weerstand hebben eerder kans op schimmelnagels. Ook zie je dat schimmelnagels bij oudere mensen, diabetes en mensen met hart en vaatziekte vaker voorkomt.

De podotherapeut laat u graag diverse opties op deze pagina zien voor de bestrijding van schimmelnagels.

  • bij de drogist zijn diverse middelen ter bestrijding van schimmelnagels te krijgen.
  • bij de huisarts kunt u medicatie voor schimmelnagels krijgen , zie thuisarts.nl
  • de (medisch)pedicure maakt met regelmaat uw nagels schoon en verzorgt uw voeten goed.
  • het gebruik van lasertherapie aangeboden door huidtherapeutes

Het hebben van een schimmelnagel is misschien esthetisch niet mooi maar is verder onschuldig. Heeft u er last van, kijk dan naar bovenstaande opties.