Wat is een os tibiale externum, pijn aan de binnenkant van de voet?

Pijn aan de binnenkant van de voetboog komt vooral bij kinderen voor. De klachten ontstaan vaak pas na het verzwikken/verstuiking van de voet. Een mogelijke oorzaak kan een extra botje aan de binnenkant van de voetboog zijn. Dit is een goedaardig en aangeboren botje, maar kan hier pijn geven tot een zeurende pijn in de middenvoet. Het kan op die plek ook verdikt zijn. Doordat het tegen de zijkant van de schoen aandrukt, is deze aandoening daar pijnlijk.

voetenskelet sengers podotherapie wijchen

Oorzaak/symptomen

De pees die de voetboog in een boog houdt, hecht nu niet alleen aan op het scheepsvormige beentje (os naviculare), maar ook deels op het extra botje (os tibiale externum). Dit geeft dan pijnklachten en de voet ziet eruit als een platvoet. Soms ontstaan de klachten pas na een verzwikking.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Taping kan een directe verlichting van de pijnklachten geven. Frans zal voor langdurige therapie podotherapeutische zolen, met een zachte uitsparing net op de plek waar het extra botje de meeste druk tegen de schoenen geeft, adviseren voor in de gewone en/of sportschoenen. Maak snel een afspraak zodat uw kind weer mee kan doen!