Podotherapie voor iedereen

Heb ik beenlengteverschil?

De vraag is : Heb ik beenlengteverschil?

Anatomisch versus Functioneel Beenlengteverschil

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen anatomisch en functioneel beenlengteverschil:
  • Anatomisch Beenlengteverschil is een fysiek verschil in de lengte van de botten van de benen. Dit kan ontstaan ​​door aangeboren afwijkingen, botbreuken, groeistoornissen of degeneratieve aandoeningen zoals artritis.
  • Functioneel Beenlengteverschil wordt veroorzaakt door disbalans in spieren, gewrichten en houding, zonder dat is er feitelijk een verschil in botlengte.

Functioneel beenlengteverschil door de M. Quadratus Lumborum

Als registerpodoloog/podotherapeut zijn wij dagelijks bezig met het analyseren van het lichaam en hoe verschillende structuren elkaar kunnen beïnvloeden. Beenlengteverschil zien we regelmatig in de praktijk, maar de oorzaak is niet altijd anatomisch. Een schijnbaar beenlengteverschil kan de invloed van de spieren en gewrichten in de onderrug zijn, en dan met name de m. quadratus lumborum. ( op de afbeelding staat alleen de linker quadratus lumborum L afgebeeld, maar rechts hebben we natuurlijk de quadratus lumborum R.)

Wat is de M. Quadratus Lumborum?

De m.quadratus lumborum is een diepe spier in de onderrug die loopt van de bekkenrand naar de onderste rib en de wervelkolom. Deze spier speelt een essentiële rol in het stabiliseren van de wervelkolom. De QL helpt bij de laterale flexie van de wervelkolom (zijwaartse buiging) en ondersteunt ook bij het optillen van het bekken aan een kant. Met andere woorden: deze spier is essentieel voor het behouden van een goede houding en voor veel alledaagse bewegingen, zoals het tillen van een voorwerp of het maken van een zijwaartse buiging.

Wanneer de quadratus lumborum aan één kant van het lichaam te strak of juist te ontspannen is, kan dit leiden tot een scheve houding of zelfs een schijnbaar beenlengteverschil. Dit verschil is niet anatomisch, oftewel het bot van de benen is niet van ongelijke lengte, maar de stand van het bekken en de asymmetrie in de spier kunnen ervoor zorgen dat het ene been korter lijkt dan het andere.

Hoe de Quadratus Lumborum een Beenlengteverschil Kan Veroorzaken

Een schijnbaar beenlengteverschil kan ontstaan door disbalans in de quadratus lumborum. Hieronder worden enkele belangrijke oorzaken uitgelegd:

  1. Asymmetrische Spierspanning: Wanneer de quadratus lumborum aan één kant strakker is dan aan de andere kant, trekt deze spier het bekken omhoog. Dit zorgt ervoor dat het bekken scheef komt te staan, waardoor het lijkt alsof het ene been korter is dan het andere. Deze asymmetrie kan ervoor zorgen dat de spieren, gewrichten en zelfs de voeten onder druk komen te staan.
  2. Beperkte Bekkenbeweging: De quadratus lumborum speelt ook een belangrijke rol bij het kantelen van het bekken. Wanneer deze spier aan één kant verkort is, kan het bekken minder goed bewegen, wat resulteert in een verkeerde uitlijning van de onderrug en het bekken. Hierdoor ontstaat een optisch beenlengteverschil.
  3. Verandering in Gewichtsverdeling: Een asymmetrische spanning van de quadratus lumborum kan leiden tot een onevenwichtige gewichtsverdeling. Dit kan uiteindelijk invloed hebben op de manier waarop een patiënt loopt, wat niet alleen de voeten, maar ook de kniën, heupen en onderrug kan (over)belasten.

De rol van de registerpodoloog/podotherapeut in diagnose en behandeling

Als registerpodoloog/podotherapeut hebben wij een belangrijke rol in het identificeren van de oorzaak van een beenlengteverschil. Een nauwkeurige diagnose is essentieel om ervoor te zorgen dat de onderliggende oorzaak wordt aangepakt, in plaats van alleen de symptomen te behandelen.

  • Diagnose via Fysieke Evaluatie: Door middel van een zorgvuldige evaluatie van de houding en bewegingen van de patiënt kunnen we een afwijkende spierspanning vaststellen. Palpatie (het voelen van de spier) en eventuele specifieke bewegingstests helpen om te bepalen of de quadratus lumborum de boosdoener is.
  • Behandeling met Oefeningen: Een veelgebruikte methode om disbalans in de quadratus lumborum te behandelen, is door het uitvoeren van specifieke rekoefeningen en spierversterkende oefeningen. Het rekken van een strakke QL en het versterken van de spieren aan de tegenovergestelde kant kan helpen om de asymmetrie te corrigeren. Dit helpt niet alleen om het bekken terug in een neutrale positie te brengen, maar ook om de algehele mobiliteit en houding te verbeteren, zie hiervoor youtube of ga naar uw fysiotherapeut voor advies.
  • Samenwerking met Fysiotherapeuten: Omdat de oorzaak van een beenlengteverschil vaak te maken heeft met spier- en gewrichtsdisbalansen, werken wij regelmatig samen met fysiotherapeuten. Zij kunnen helpen bij het losmaken van strakke spieren en het versterken van verzwakte spieren. Een gecombineerde aanpak leidt vaak tot betere en langdurige resultaten voor de patiënt.
  • Zolen en Aanpassingen in Schoenen: In sommige gevallen kan het gebruik van steunzolen of andere schoenaanpassingen helpen om de belasting op het lichaam beter te verdelen en het bekken recht te houden. Dit is vooral nuttig als tijdelijke oplossing terwijl we werken aan het herstellen van de spierspanning.

Conclusie

Een schijnbaar beenlengteverschil veroorzaakt door een disbalans in de quadratus lumborum is een goed voorbeeld van hoe het hele lichaam met elkaar samenwerkt. Als registerpodoloog/podotherapeut kijken we niet alleen naar de voeten, maar ook naar de onderrug, de houding en de spieren die van invloed kunnen zijn op de gewrichts- en voetstructuur. Door een grondige analyse en een op maat gemaakte behandelingsaanpak kunnen we de oorzaken van beenlengteverschillen effectief behandelen en de totale balans en functionaliteit van het lichaam herstellen.

 

Delen
Gepubliceerd door:
cecile borsten

Recente artikelen

Het naar binnen zakken van je voet – Wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Wanneer je voet naar binnen zakt, kan dit leiden tot overbelasting van andere spieren en…

7 dagen geleden

Wat kan de shockwave voor u doen?

Shockwave therapie wordt o.a. gebruikt bij langdurige klachten ; fasciitis plantaris, hielspoor, tendinopathie, tarsaal tunnel…

1 jaar geleden

Wat is een verkorte 1e straal?

Door de afwijkende stand van de eerste straal, aangeboren of later ontstaan, is je voet…

2 jaar geleden

Waarom zou u steunzolen voor uw skischoenen laten aanmeten?

In de meeste skischoenen zit standaard een vrij platte zool. U kunt daarbij confectie gevormde…

2 jaar geleden

Voetoefeningen met een tennisbal

Voetoefeningen zijn goed voor stijve spieren en gewrichten in uw voet. Een tennisbal kan veel…

2 jaar geleden