Sportpodotherapie

Maak een afspraak

Wat is sportpodotherapie?

Sportpodotherapie is gericht op de preventie en sportblessures bij sporters. Wist u dat de voet ervoor zorgt dat u minder makkelijk herstelt of juist weer geblesseerd raakt? Twijfelt u eraan of uw goed loopt of heeft u een andere vraag omtrent de uw opgelopen blessure of wilt u advies over uw sneakers/schoenen? Vraag het mij gerust.

Kijk ook eens op VeiligheidNL , kenniscentrum voor letselpreventie per sport, runfitcheck voor hardlopers, enkelversterkingsprogramma, warming-up oefeningen , etc.

blessure bij hardlopen, atletiek , voetbal, hamstringklachten bij sengers podotherapie wijchen

Veelvoorkomende klachten bij sporters :

 

Tenen en voorvoet

Voet en enkel

Hielpijn

Knieklachten

Onderbeen

 

Bovenbeenklachten + onderrug

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Bewegen is voor iedereen goed, bij actief sporten kunt u ook, door hoge belastingen vervelende klachten/blessures oplopen. Veel sporters hebben te maken met blessures die vaker terugkeren. Wij proberen met uitgebreid onderzoek zoveel mogelijk te weten te komen over de oorzaak van uw klacht. Wij maken een loopanalyse, meten de druk onder uw voeten, onderzoeken de stand van uw voeten, benen en heupen, maken een 3d-scan, hebben indien nodig een echografie  apparaat en geven persoonlijk (sport) schoenenadvies.

Een behandeling bij ons kan bestaan uit het aanmeten van podotherapeutische sportzolen, manuele podotherapie, shockwave behandeling, medical taping of tijdelijke vilttherapie, en deskundig (sport)schoenadvies. Wij werken graag samen met uw (sport)fysiotherapeut.

beenklachten sengers podotherapie wijchen
frans peters sengers podtherapeut wijchen

Vergoeding Sportpodotherapie

Bekijk onze pagina Vergoedingen/Tarieven om te zien wat de kosten zijn van onze behandelingen. Ook sportpodotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De hoogte van uw vergoeding hangt dus af van uw aanvullende verzekeringspakket.

Podotherapeutische sport-steunzolen kunnen blessures voorkomen de oorzaak van uw klachten oplossen. De drukverdeling tijdens het sporten is echter anders dan tijdens uw normale looppatroon. De belasting kan , afhankelijk van de sport, tot 3 x groter zijn. Hiervoor is het advies dan ook om in sportschoenen sport-steunzolen te dragen en in uw dagelijkse schoenen uw normale steunzolen.

Wilt u een afspraak maken voor het aanmeten van sport-steunzolen?

of een ander consult plannen

Ervaringen van mijn sportklanten

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt.

bram

Heel erg pijn deed het. het was een nagel die in het vel gegroeid was zei frans. door het beugeltje is ie weer recht, niet voel ik niets meer.

Ik heb nu ook weer mijn sneakers aan.

Lisa

Veelgestelde vragen

Met hardlopen heb ik lage rugpijn, kunnen jullie mij helpen?

Door een verkeerde voetenstand, bekkenstand of een beenlengteverschil kunt u last van uw onderrug krijgen. Wij kijken naar de oorzaak van uw klacht en kunnen u vaak helpen door podotherapeutische hulpmiddelen, als steunzolen of een aanpassing in uw (sport)schoenen, in te zetten.

Waar moet je op letten bij het kopen van sportschoenen?
  • let op dat je je goed laat informeren bij een speciaalzaak over sportschoenen en of deze geschikt zijn voor jouw doel en/of type sport
  • kan de binnenzool vervangen worden door sport-steunzolen ( neem deze mee als je deze al hebt, of vraag of je de schoenen op zicht mee mag nemen naar de podotherapeut )
  • is de demping en stevigheid correct voor jouw sportactiviteit 
  • zit het buigpunt op de juiste plek 
  • is het de goede maat, breedte en lengte
Wat kunnen jullie doen aan mijn achillespees klachten?
Mijn kind valt vaak tijdens de gym, hoe kan ik hem daarmee helpen?

Ik controleer de stand van de benen en de voeten en maak een loopanalyse, 3dscan en drukmeting van uw kind. Als er een afwijkende stand, afwikkeling of looppatroon is, kan ik helpen met op maat gemaakte podotherapeutische sportzolen, zodat het kind weer kan lopen en sporten zonder dikwijls te vallen. Uiteraard kijk ik ook naar de sportschoenen en adviseer indien nodig over de sportschoenen en voetoefeningen

Voettypes en sportschoenen

 

De podotherapeut kan onderzoeken welk type voet u heeft en welke schoen of sportschoen het beste bij u zou passen. Frans kijkt ook naar de slijtage van uw schoen of sportschoen u kunt dat natuurlijk zelf ook doen: Als deze slijtage vertoont van buitenkant hak naar het midden van de voorvoet heeft u de juiste schoen qua ondersteuning.
Loopt de druk alleen over de buitenzijde, dan heeft u het type varus voet, waardoor u voor een stabiele schoen moet kiezen.
Loopt de druk van buitenkant hak naar de binnenzijde, dan heeft u schoenen nodig met een lichte tot medium ondersteuning.

Normale voet

Bij een normale voet vind er een gestroomlijnde drukverdeling plaats over de gehele voet wat voor een probleemloze voet zorgt.

Lichte knikvoet

Bij dit valgus voettype staan het hielbeen en de enkel iets naar binnen geknikt waardoor de buitenvoet iets van de grond word getild en zodoende geen druk krijgt. Deze voet dient licht ondersteunt te worden aan de binnenkant (antipronatieschoen).

Knikvoet

Hierbij staan het hielbeen en de enkel flink naar binnen, de enkel valt als het ware naar binnen. Deze valgustype voeten verdienen stevige antipronatieschoenen en dragen vaak steunzolen om scheenbeenklachten (shin splints) en knieklachten voor te zijn.

Platvoeten

Bij platvoeten zijn de banden erg slap en de voet heeft weinig ondersteuning  onder de voetboog. Deze voeten verdienen schoenen met goede ondersteuning om de voet zo goed mogelijk af te laten wikkelen. Platvoeten hebben baat bij steunzolen als extra ondersteuning om klachten als lage rug klachten, knie klachten en zelfs hoofdpijn te voorkomen.

Plat knikvoet

Hetzelfde verhaal staat ook voor de plat knikvoet. Deze is eigenlijk ook geheel vrij van spanning, maar hier staat de enkel ook naar binnen, valgus voettype. Deze voeten hebben stabiele schoenen nodig met aangepaste sportzolen / steunzolen om de voet zodanig te ondersteunen, dat deze recht komt te staan tijdens het lopen, en daar is een vrij grote correctie voor nodig.

Lichte holvoet/holvoet

Dit voettype is in het midden vrij van druk maar de voetboog staat altijd gespannen. Mensen met deze voeten hebben vaak achillespees klachten, kuit-krampen en klachten en voorvoetklachten. Deze voeten verdienen stabiele sportschoenen met veel demping en sport steunzolen.

Hol knikvoet

Deze voeten staan gelijk met het holvoettype maar daarnaast zie je dat de enkel en het hielbeen ook naar binnen zijn geknikt. Deze voeten hebben antipronatieschoenen nodig met daarin sport steunzolen.

Varus voet

Dit voettype loopt geheel over de buitenzijde, dit zie je ook af aan gedragen schoenen waarbij deze vervormd zijn en aan de buitenzijde zijn afgesleten. Deze voeten hebben een stabiele stevige schoenen nodig met sport steunzolen om voldoende te corrigeren en te ondersteunen.