Diabetes en voetklachten

Maak een afspraak

Diabetes en voetklachten

Diabetes mellitus is een aandoening die in Nederland 1 op de 14 mensen heeft. Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op.

Er zijn ook mensen bij wie het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline aanmaken. Dit komt door een fout in de cellen die insuline maken. Dan heb je diabetes type 1. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ze kunnen geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is. Naast diabetes type 1 en 2, zijn er nog meer typen diabetes. Bekijk het overzicht van alle type diabetes op deze pagina van het Diabetesfonds.

Mogelijke aandoeningen

De meest bekende complicaties zijn wondjes die niet genezen en amputatie als gevolg van slechte doorbloeding en infectie. Daarom is het belangrijk om uw voeten goed te controleren, gebruik hiervoor een voetspiegel, en te voorkomen dat complicaties ontstaan:

 • Wond(jes) (Ulcera)
 • Zenuwbeschadigingen ; Neuropathie
  U kunt ongemerkt minder gevoel in uw voeten krijgen. Dan merkt u het bijvoorbeeld niet als water te warm is of dat u een blaar krijgt door een steentje in uw schoen
 • Charcotvoet; blijvende afwijkingen in botten en gewrichten van de voet
 • Standsafwijking van uw voet kan veranderen doordat uw kleine voetspieren niet goed meer werken. U krijgt drukplekken die eelt, blaren, likdoorns en wondjes veroorzaken
 • Verminderde doorbloeding in uw voeten door vaatproblemen gaat uw huid sneller kapot en wondjes genezen slecht
 • Beperking in de voetgewrichten, stijfheid
 • Infectie van huid en/of nagel

Diabetes Vereniging Nederland

Houd aandacht voor uw voeten

Check uw voeten elke dag! Checklijst

Diabetes Vereninging Nederland over diabetes en voeten

Denk aan uw leefstijl

Sims classificatie en zorgprofielen

Bij Diabetes patiënten wordt als eerste de Sims classificatie bepaald. Hoe hoger de Sims classificatie, hoe groter het risico op het krijgen van wondjes. De Sims classificatie wordt bepaald door de praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk of een diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis. De Sims classificatie is als volgt opgedeeld:

 • Classificatie 0 ; goed gevoel of goede doorbloeding in de voeten
 • Classificatie 1 ; verminderd gevoel of verminderde doorbloeding
 • Classificatie 2 ; verminderd gevoel en verminderde doorbloeding en/of drukplekjes
 • Classificatie 3 ; een voetwond / charcot-voet / amputatie in het verleden / dialyse-patient / nierfalen

De podotherapeut vervult een coördinerende rol in de voetengezondheidszorg en bepaalt het zorgprofiel. Vervolgens stelt de podotherapeut een persoonlijk behandelplan voor u op en stemt dit af met de huisarts en de medisch pedicure. De podotherapeut is ook verantwoordelijk voor het bijhouden van het medisch dossier diabetische voetzorg. Frans heeft een specialisatie post bachelor opleiding diabetes afgerond. Zo bent u verzekerd van efficiënte voetzorg op maat.

Welke voetzorg u vergoed krijgt, hangt af van uw zorgprofiel. De conditie van uw voeten bepaalt welk zorgprofiel u heeft. Uw behandelteam stelt dit zorgprofiel jaarlijks vast na onderzoek van uw voeten. Wanneer blijkt dat uw behandeling succesvol is, kan verlaging van het zorgprofiel plaatsvinden. Dit kan van invloed zijn op de vergoeding die u voor uw diabetische voetzorg ontvangt. Zowel de (diabetes)podotherapeut als de medisch pedicure zullen u stimuleren om zelf uw voeten goed te controleren. Wanneer er later toch weer risico’s ontstaan kan er weer een verhoging van het zorgprofiel plaatsvinden. Zo krijgt u continue voetzorg op maat die volledig is afgestemd op uw persoonlijke situatie.

 

 • Zorgprofiel 0: U heeft geen speciale zorg nodig. Het is wel verstandig om een pedicure met aantekening diabetische voet te bezoeken. Soms zit vergoeding in uw aanvullende pakket.
 • Zorgprofiel 1: U krijgt een doorverwijzing naar de podotherapeut. Deze onderzoekt jaarlijks uw voeten. Dit onderzoek wordt vergoed. De podotherapeut kan u doorverwijzen naar een pedicure met aantekening diabetische voet. Vergoeding van de pedicure zit soms in het aanvullende pakket.
 • Zorgprofiel 2, 3 en 4: u krijgt een doorverwijzing naar de podotherapeut. Deze stelt een behandelplan op. De podotherapeut kan een deel laten uitvoeren door een pedicure met aantekening diabetische voet. Dit wordt alleen vergoed als de pedicure een contract heeft met de podotherapeut. De medisch noodzakelijke voetzorg wordt vergoed door uw basisverzekering.

  Medische hulpmiddelen zoals podotherapeutische zolen en ortheses worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar vanuit de aanvullende verzekering. De hoogte van uw vergoeding voor deze zorg hangt dus af van uw aanvullende pakket u zelf heeft.

  Check hier uw vergoeding.

   

sengers podotherapie locatie wijchen centrum

Wat kan de podotherapeut voor een diabetes patient doen?

 

9

Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten

Een vaak gestelde voorwaarde voor vergoeding door uw zorgverzekeraar is dat de podotherapeut is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP).

9

Eerste bezoek? Neem het volgende mee:

• De verwijskaart van uw arts of medisch specialist
• Uw geldige zorgverzekeringpas
• (Sport)schoenen die u veel draagt
• Eventuele hulpmiddelen die u al heeft

9

Steunzolen voor Diabetici

Diabetici hebben extra aandacht nodig wat betreft de steunzolen. Wij kunnen eventueel een antibacteriele afdekzool plakken waardoor de huid wordt beschermd en de kans op infectie wordt verkleind.

frans peters sengers podtherapeut wijchen

Slippers/huisschoenen, met het comfort van steunzolen en door uzelf ontworpen!

Heeft u Diabetes Mellitus, dan is het beter om niet op blote voeten te lopen.
Kijk maar eens op de site van leverancier Zlippo om alvast wat inspiratie op te doen en op onze eigen Zlippo-pagina.

Veelgestelde vragen

Wordt een aanpassing in mijn schoen vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Wij leveren ook semi-orthopedische schoenen , die vergoed worden uit de basisverzekering door uw zorgverzekeraar. U dient wel rekening te houden met uw eigen bijdrage. Een aanpassing in uw schoen  is afhankelijk van uw aanvullende verzekering , dit geldt ook voor eventuele zooltherapie. Check hier uw zorgverzekeraar. Wij helpen u graag mee!

Hoe kan ik zelf mijn voeten het beste verzorgen?
 • droog uw voeten altijd goed af
 • uw voeten regelmatig insmeren
 • controleer uw voeten dagelijks
 • draag het liefst naadloze sokken
 • controleer de binnenkant van uw schoenen voordat u ze gaat dragen
 • loop niet op blote voeten
 • vraag Frans om goed schoenadvies

Wij werken samen met de (medisch) pedicure . Wees zorgzaam voor uw voeten!

Geeft de podotherapeut ook schoenadvies?

Ja , de podotherapeut geeft zeker ook schoenadvies! Frans heeft meer dan 30 jaar ervaring in alle soorten schoenen. Bovendien leveren wij zelf ook semi-orthopedische schoenen , die vergoed worden uit de basisverzekering door uw zorgverzekeraar. U dient wel rekening te houden met uw eigen bijdrage. Check hier uw zorgverzekeraar.Wij helpen u graag vooruit!

Kan ik een extra paar zolen bestellen voor in mijn sportschoenen?

Ja , dat kan zeker. Als uw zolen goed bevallen en u wil dit paar herhalen? Whatsapp  of bel Frans 06-51235495 dan met uw gegevens en geef aan of u de zolen opgestuurd wil hebben of ze komt afhalen. Wij gaan direct voor u aan de slag!

Ervaringen van mijn klanten

Ik voel me erg op mijn gemak bij Frans. Hij is zeer kundig en behandelt mijn wondje aan mijn rechtervoet. Ik heb het niet in de gaten gehad maar ik liep op waterschoenen na een bezoekje aan de sauna, waar mijn bril nog inzat , met alle gevolgen van dien. Heel vervelend dat je dat niet zelf voelt. Frans gaat ook een paar open slippers voor mij maken.

Ik blijf graag in beweging met mijn 78 jaar en wandel elke dag ongeveer 10.000 stappen. Ik controleer elke dag mijn voeten op eventuele wondjes of blaartjes. Met mijn steunzolen in mijn schoenen voel ik mij stabieler wandelen. Frans zijn deskundige schoenadvies is mij goed bevallen! Deze praktijk voldoet aan mijn verwachtingen met een dikke 10!

Voetzorg Diabetes

Ik maak samen met u een behandelplan, zodat u weer fijn vooruit kunt.