Kinderpodotherapie

Maak een afspraak

Wat is kinderpodotherapie?

Kinderpodotherapie is gericht op de kindervoet en de daarbij behorende problemen en klachten. De kindervoet is niet te vergelijken met de volwassen voet. Wij hebben een uitgebreide kennis van kindervoeten, bijbehorende klachten en kinderschoenen en/of sneakers. Twijfelt u eraan of uw kind goed loopt of heeft u een andere vraag omtrent de kindervoet of wilt u advies? Vraag het mij!

Voetontwikkeling kind 0-8 jaar

0 – 2 jaar

Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken ook de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Baby’s oefenen de voet- en beenspieren door te trappelen met hun voetjes. De botten bestaan nog uit kraakbeen.

Vetkussen onder de voeten
Onder de babyvoet zit een dik vetkussen waardoor de voet er afgeplat uitziet en een groot draagvlak heeft. In de loop van de eerste jaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat de voetholte.

Eerste stapjes
Rond het eerste levensjaar (10-18 maanden) waagt een kind zijn eerste stapjes. Dit proces mag niet overdreven gestimuleerd worden. Uw kind gaat staan en lopen zodra de voet klaar is om het eigenlichaams gewicht te dragen. Schoenen zijn in deze fase binnenshuis niet nodig: het lopen op blote voeten of op sokjes helpt de voeten en spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Buitenshuis zullen de voeten natuurlijk wel beschermd moeten worden.

O-stand
Het is normaal dat de benen van uw baby een O-stand hebben. Dit vergemakkelijkt het nog onzekere voortbewegen.

2-6 jaar

Rond het tweede jaar kan een X-stand van de benen ontstaan. Meestal gaat dit tussen het zesde en het achtste jaar vanzelf over. Ook hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog vaak platvoeten. De voet ontwikkelt zich voortdurend in deze levensfase

6 – 8 jaar

De stand van de X-benen herstelt zich waarna de voeten en benen recht staan. Rond deze leeftijd ontwikkelen platvoeten zich tot een normale voetboog. Tot de leeftijd van 8 jaar is er geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor die leeftijd gebruikelijk is.

Heeft uw kind de neiging om veel te struikelen, klaagt uw kind over pijn of ziet u een duidelijk verschil tussen de linker en de rechtervoet tijdens het staan en/of lopen? Dan kan het verstandig zijn om de voetstand een keer te laten beoordelen door een podotherapeut.

Voorkomende voetproblemen bij kinderen

  • Afwijkende stand van de voeten of benen, bijvoorbeeld platvoeten, holvoeten, x-benen of juist o-benen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan omdat de belasting niet goed verdeeld is.
  • Hielpijn (klacht groeischijf) komt bij kinderen regelmatig voor en heet dan Morbus Sever. Vooral bij sporters en actieve kinderen komt deze klacht voor.
  • Groeipijn in de benen wordt veel gezien bij kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 16-17 jaar. Tijdens of na een groeispurt kan het voorkomen dat de spieren korter zijn dan de botten. Door deze tijdelijke spierverkorting klaagt u kind over vervelende pijn. Groeipijn verdwijnt uiteindelijk weer.
  • Ingegroeide teennagel, dit kan met het plaatsen van een nagelbeugel worden verholpen.
  • Op de tenen lopen komt regelmatig voor bij kinderen. Verkorte kuitspier kan een oorzaak zijn, oefeningen helpen zoals het laten afhangen van de hakken op de trap. Disbalans bij lopen en staan kan het gevolg zijn.
  • Pijnklachten onder de knieschijf kan betekenen bijvoorbeeld : het patello femoraal pijnsyndroom of Osgood Schlatter, waarbij een duidelijke harde verdikking te voelen is, vlak onder de knieschijf.
  • Morbus Kohler 1 en 2, kinderaandoeningen die botdeeltjes in de voet aantasten, klachten kunnen zo erg worden dat lopen zeer pijnlijk is.

 

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Frans kijkt naar uw kind en de problemen/klachten. Hoe jonger, hoe spelenderwijs dit gebeurt. Wij proberen zoveel mogelijk te weten te komen tijdens het eerste consult zoals; loopanalyse, drukmeting onder de voeten, stand van voeten, benen en heupen, 3d-scan, echografie is mogelijk en (sport) schoenadvies.

Een behandeling kan bestaan uit het aanmeten van podotherapeutische zolen, manuele therapie, shockwavetaping, nagelbeugel , schoenadvies, oefeningen. Wij werken graag samen met uw (kinder)fysiotherapeut.

Kijkt u ook eens naar onze voetoefeningen met uw kind.

groeiende voeten bij sengers podotherapie wijchen
kindervoeten sengers podotherapie wijchen

Vergoeding Kinderpodotherapie

Bekijk onze pagina Vergoedingen/Tarieven om te zien wat de kosten zijn van onze behandelingen. Ook kinderpodotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De hoogte van uw vergoeding hangt dus af van uw aanvullende verzekeringspakket.

Ervaringen van mijn kinder-klanten

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt.

bram

Heel erg pijn deed het. het was een nagel die in het vel gegroeid was zei frans. door het beugeltje is ie weer recht, nu voel ik niets meer.

Ik heb nu ook weer mijn sneakers aan. 

Lisa

Wilt u dat uw kind snel gezien en geholpen wordt?

Veelgestelde vragen

Mijn baby van 8 maanden heeft o-benen, moet ik mij zorgen maken?

O-benen

 

 

Mijn kind heeft last van voetwratjes. Wat kan ik daar aan doen?
Wat gebeurt er precies bij het plaatsen van een nagelbeugel?
Mijn kind valt ongelofelijk vaak, hoe kan ik hem daarmee helpen?

Komt u gerust naar mij toe. Ik controleer de stand van de benen en de voeten en maak een loopanalyse. Als er een afwijkende stand is kan ik helpen met op maat gemaakte podotherapeutische zolen ,zodat het kind weer kan lopen en sporten zonder dikwijls te vallen. Uiteraard adviseer ik graag in de juiste (sport)schoenen.