Over (tarsale) coalitie gesproken…

Over tarsale coalitie gesproken…

In de politiek is een coalitie een samenwerking/verbond tussen verschillende partijen. In onze voet spreken we van een coalitie als er 2 voetwortelbeentjes aan elkaar gegroeid zijn tot een groter botstuk. Dit hoeft, net als in de politiek, niet altijd tot problemen te leiden maar u kunt hier zeker klachten van ondervinden.

Welke klachten of symptomen voel ik bij een tarsale coalitie?

  • U heeft last van pijn in de middenvoet
  • U heeft last van stijfheid in de middenvoet
  • U merkt dat uw enkel regelmatig zwikt
  • U heeft een platter voettype (pes planus)
  • U heeft toenemende klachten tijdens of na beweging
  • De klachten verminderen in rust

Normaal gesproken bestaat de voetwortel uit 7 afzonderlijke botjes. Bij een tarsale coalitie kunnen 2 van deze botjes dus 1 groter botstuk vormen. Ze vormen dan samen een ‘coalitie’ van botweefsel. Deze verbinding zien wij het vaakst tussen de talus (sprongbeen) en de calcaneus (hielbeen) en tussen de calcaneus en de os naviculare (scheepsvormig been). De verbinding kan echter ook uit kraakbeen of bindweefsel bestaan.

Wanneer dit een aangeboren is komen de klachten meestal in de puberteit. De botjes zijn dan met elkaar vergroeid en de belasting op de gewrichten wordt vaak groter door sporten. Klachten die op latere leeftijd ontstaan kunnen het gevolg zijn van reuma , een breuk of een infectie. Maar ook wanneer iemand zijn enkel heeft verzwikt en niet goed herstelt, kan dit te maken hebben met een tarsale coalitie. Vaak treden dan ook andere voetproblemen op door overbelasting op de andere voetgewrichten of compensatie in de voet, omdat de aan elkaar gegroeide botjes verminderde tot geen beweging meer toelaten ten opzichte van elkaar.

De pijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door stressmicrofracturen (kleine scheurtjes) die kunnen ontstaan in de coalitie en door overbelasting van aanliggende gewrichten

Tarsale coalitie: diagnose en behandeling.

Wij gaan op zoek naar de oorzaak van uw klacht. Naast een eerste vraaggesprek vindt er ook een uitgebreid voetonderzoek plaats, waarbij eventuele stijfheid van uw gewrichten naar voren komt. Ook zien wij dan nog wel eens een platvoet, die niet van stand te veranderen is. Bij een vermoeden van een tarsale coalitie geeft een röntgenfoto of CT- of MRI-scan uitsluitsel. Wanneer deze nog niet is gemaakt vragen wij uw (huis)arts om een verwijzing.

Bij Sengers Podotherapie krijgt u deskundig schoenadvies en het aanmeten van podotherapeutische zolen kan bijdragen aan een vermindering van pijn en stijfheidsklachten. Door het dragen van deze steunzolen, wordt de druk beter verdeeld en wordt de afwikkeling en de stand van de voet gecorrigeerd en gestimuleerd. Wij werken graag met uw fysiotherapeut samen om een goed behandelplan op te stellen. Als dit samen onvoldoende effect heeft, kan een operatie een oplossing zijn voor tarsale coalitie. Bij jonge mensen/sporters wordt vaak gekozen voor het losmaken van de botjes. Bij ouderen wordt vaker gekozen voor het vastzetten van de botjes. Hierdoor verminderd uw beweeglijkheid permanent maar de pijnklachten zullen verdwijnen.

Delen
Gepubliceerd door:
Frans Peters Sengers

Recente artikelen

Het naar binnen zakken van je voet – Wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Wanneer je voet naar binnen zakt, kan dit leiden tot overbelasting van andere spieren en…

7 dagen geleden

Heb ik beenlengteverschil?

Een schijnbaar beenlengteverschil veroorzaakt door een disbalans in de quadratus lumborum is een goed voorbeeld…

1 maand geleden

Wat kan de shockwave voor u doen?

Shockwave therapie wordt o.a. gebruikt bij langdurige klachten ; fasciitis plantaris, hielspoor, tendinopathie, tarsaal tunnel…

1 jaar geleden

Wat is een verkorte 1e straal?

Door de afwijkende stand van de eerste straal, aangeboren of later ontstaan, is je voet…

2 jaar geleden

Waarom zou u steunzolen voor uw skischoenen laten aanmeten?

In de meeste skischoenen zit standaard een vrij platte zool. U kunt daarbij confectie gevormde…

2 jaar geleden