Wanneer je voet teveel naar binnen zakt, kan dit overbelasting veroorzaken, niet alleen in de voet zelf maar ook in je enkel, knieën en heupen. Dit fenomeen wordt ook wel overpronatie genoemd. Het kan invloed hebben op je dagelijks functioneren en tijdens sportactiviteiten. Bovendien kan een instabiele voetpositie je balans negatief beïnvloeden.
Pronatie van de voet is een normale biomechanische beweging bij het lopen en hardlopen,
Bij overpronatie zakt de binnenkant van je enkel en middenvoet door, waardoor je voetboog te ver naar binnen beweegt. Dit zorgt ervoor dat andere spieren en structuren in je lichaam, zoals die in je enkel, knieën en heupen, harder moeten werken om je balans te behouden. Dit kan uiteindelijk leiden tot pijnklachten, vermoeidheid en blessures. Het is een probleem dat vaak voorkomt bij mensen met een platvoet of bij mensen die lang staan of veel lopen.
Een belangrijke spier die een rol speelt bij de stabiliteit van je voet is de m. peroneus longus. Deze spier loopt langs de buitenkant van je enkel en eindigt aan de onderkant van je voet, waar hij zich hecht aan de zijkant van het midden van je voet. De m. peroneus longus zorgt ervoor dat het bot van je middenvoet goed tegen de grond gedrukt blijft tijdens het afzetten bij het lopen. Dit geeft stabiliteit aan je voet en voorkomt dat deze naar binnen zakt.
Het verbeteren van je voetpositie en het stabiliseren van de voetboog zijn daarom belangrijke stappen om klachten te voorkomen of te verlichten.
Als je optimaal wilt functioneren en je lichaam vrij van klachten wilt houden, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de stabiliteit van je voeten en de werking van de peroneus longus. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om overpronatie te voorkomen of te verlichten:
Het trainen van de voetspieren kan bijdragen aan een stabielere voetpositie. Denk hierbij aan oefeningen waarbij je op één been staat om de balans te verbeteren, maar ook specifieke oefeningen om de voetboog te versterken. Bekijk eens onze oefeningen op de website of zoek op YouTube naar oefeningen voor overpronatie voor duidelijke uitleg en voorbeelden.
Als podotherapeut kunnen we je voeten helpen om vrijer te bewegen door middel van mobilisaties en manipulaties. Dit betekent dat we de voetgewrichten losmaken, zodat de voet weer optimaal kan bewegen en zijn natuurlijke stabiliteit kan terugkrijgen. Hierdoor kan de voet beter functioneren en is er minder kans op overpronatie en bijbehorende klachten.
Het dragen van steunzolen kan ook een groot verschil maken. Steunzolen geven extra ondersteuning aan de voetboog en helpen om de juiste voetstand te behouden. Hierdoor wordt de belasting op je voet beter verdeeld en voorkom je dat de voet te ver naar binnen zakt. Vaak in combinatie met mobilisaties kunnen steunzolen helpen om klachten snel te verminderen.
Overpronatie, oftewel het naar binnen zakken van je voet, kan vervelende klachten veroorzaken die verder gaan dan alleen de voet. Heb je last van je voeten of twijfel je over je voetpositie? Neem dan contact op met ons om te kijken wat de beste oplossing is voor jou. Ook kunnen we je een passend schoenadvies geven.
Een schijnbaar beenlengteverschil veroorzaakt door een disbalans in de quadratus lumborum is een goed voorbeeld…
Shockwave therapie wordt o.a. gebruikt bij langdurige klachten ; fasciitis plantaris, hielspoor, tendinopathie, tarsaal tunnel…
Door de afwijkende stand van de eerste straal, aangeboren of later ontstaan, is je voet…
In de meeste skischoenen zit standaard een vrij platte zool. U kunt daarbij confectie gevormde…
Voetoefeningen zijn goed voor stijve spieren en gewrichten in uw voet. Een tennisbal kan veel…