Nagelbeugel
afspraak makenNagelbeugel
Een nagelbeugel (orthonyxie)is een hulpmiddel waarbij met een remanit(dun ijzer) draad een beugel om de nagel wordt gevormd en wordt ingezet bij ingroeiende of ingegroeide teennagels. Door de specifieke vorm van de nagelbeugel wordt de kromming van de nagel verminderd en trekt de nagelbeugel als het ware de nagel uit de nagelwal waardoor de pijnlijke klachten vrijwel direct verminderen. De nagelbeugel wordt langs de nagel gevormd en met een kunstmatige hars vastgelijmd aan de nagel zodat deze blijft zitten en met de nagel mee uitgroeit. De nagel kan dan weer recht groeien en recht afgeknipt worden.
Plaatsing Nagelbeugel
Bij een ingegroeide teennagel is de grote teen pijnlijk, rood en gezwollen. Als u staat en loopt wordt de pijn erger. Vaak is het dragen van gewone schoenen niet meer mogelijk. Eerst maakt Frans de huid goed schoon en zal hij de nagelbeugel voor uw nagel plaatsen totdat deze goed past.
Houdt u klachten en wordt de ontsteking erger, dan kan Frans een driehoekje van nagel en nagelbed (wigexcisie)wegsnijden. Vaak gebeurt dit in samenwerking met de huisarts.
Bekijk hier Vergoedingen / tarieven
In veel gevallen wordt deze instrumentele behandeling grotendeels vergoed wanneer u aanvullend verzekerd bent. Podotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering en gaat dus niet ten koste van uw eigen risico.
Hoe kunt u het beste zelf uw teennagels knippen?
Knip uw nagels regelmatig met een nagelknipper of tang met een rechte bek. Het is namelijk belangrijk dat u de teennagels recht af knipt om eventuele ingroei te voorkomen.
Knip uw nagels nooit te kort. Hierdoor voorkomt u dat uw nagelwand ontstoken raakt en eventueel inscheuren van de nagels. Knip de nagels bij voorkeur nadat u uit bad of uit de douche komt. De nagels zijn dan zacht en kunnen daardoor minder snel inscheuren bij het knippen.
Wanneer uw nagel bros en verdikt is, dan kan het zijn dat u last heeft van een kalknagel. Wanneer u een kalknagel heeft is het raadzaam om deze nagel als laatste te knippen/vijlen om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen. Desinfecteer uw knipschaar of vijl ook na gebruik. Lukt het u moeilijk of wilt u verder advies? Bezoek een (medisch) pedicure, deze is gespecialiseerd in voetzorg. Wanneer u bij de podotherapeut bent geweest om uw ingegroeide teennagels te laten verhelpen, is het zeker raadzaam om in de periode daarna regelmatig bij de pedicure langs te gaan om weer opnieuw ingroei te voorkomen.
Maak snel een afspraak
om van de pijn van een ingegroeide teennagel af te komen.