Wat is beenlengteverschil?

Bij beenlengteverschil verschillen uw benen van lengte. Sommige mensen hebben hierdoor veel klachten, anderen merken er niets van. U kunt door een minimaal verschil, last krijgen van uw voeten, knieën, heupen en rug. Dit komt omdat het lichaam de onbalans wil compenseren. Ook kan er door lengteverschil bekkenscheefstand ontstaan. Wij zoeken naar de oorzaak van de klacht.

voetskelet sengers podotherapie

Oorzaak

  • kan aangeboren zijn
  • heupdysplasie bij kinderen
  • trauma zoals botbreuken
  • groeistoornis bij kinderen
  • heup- of knieprothese

Symptomen

Vaak zie je het langere been meer naar binnen of het kortere been meer naar buiten toe kantelen om het verschil in beenlengte te compenseren,  waardoor er zeker op langere termijn klachten in het gehele lichaam kunnen komen, zoals rug-, heup- en/of knieklachten. Er kan ook sprake van iets anders zijn zoals een scheve rug of bekken. Daarom is het onderzoek naar de oorzaak van de klacht belangrijk bij de fysiotherapeut of podotherapeut.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

U zult het zelf moeilijk kunnen constateren of u beenlengteverschil hebt als het verschil minimaal is. Maar als uw klachten krijgt , laat de podotherapeut u dan onderzoeken. De podotherapeut onderzoekt uw looppatroon en de stand van uw voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar en meet het eventuele verschil in beenlengte op. We bespreken samen de oorzaak en uw klachten en het eventuele behandelplan. Wij  kunnen bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u maken. Daarnaast zal Frans u een goed en deskundig schoenadvies geven. In combinatie met een eventuele hakverhoging kan dit voor pijnverlichting zorgen of pijn in de toekomst voorkomen.