Podotherapie voor iedereen

Wat kun je doen aan een hallux valgus?

Hoe ontstaat een hallux valgus?

Hoe ontstaat een hallux valgus? Een hallux valgus ontstaat vaak door de manier waarop je grote teen beweegt, of beter gezegd: hoe deze niet goed beweegt. Wanneer het gewricht van de grote teen tijdens het lopen niet optimaal kan afwikkelen, wordt de natuurlijke voortbeweging van je lichaam belemmerd. In plaats van soepel naar voren te bewegen, zoekt je lichaam naar een andere manier om de beweging te compenseren. Bij mensen met een flexibele voet gebeurt dit vaak door de voet naar buiten te draaien. Op de lange termijn kan deze compensatie ervoor zorgen dat er een hallux valgus ontstaat.

Wat is precies een hallux valgus?

We zien regelmatig mensen binnenkomen met een hallux valgus of zoals in de medische taal beschreven: de Hallux Abducto Valgus. Dat betekent Hallux=grote teen, Abducto= betekent dat de grote teen in de richting van de tweede teen is gaan staan en Valgus betekent dat het gewricht van de grote teen roteert.
Het is dus die knobbel aan de zijkant van de voet; dat is het kopje van je eerste middenvoetsbeentje en daarboven de grote teen in scheefstand richting je tweede teen.

Oorzaken van een hallux valgus

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een hallux valgus.

  • Eén daarvan is het dragen van bepaalde schoenen, zoals schoenen met een smalle neus. Toch zien we vaak dat mensen met een hallux valgus aan slechts één voet dit soort schoenen dragen aan beide voeten, wat aangeeft dat er ook andere oorzaken spelen.
  • Een belangrijke factor is erfelijkheid. Wanneer hallux valgus in de familie voorkomt, is de kans groter dat iemand ook last krijgt van deze aandoening, doordat de voetstructuur genetisch bepaald kan zijn.
  • Daarnaast kan een stijve enkel ook bijdragen aan het probleem. Als de enkel niet goed beweegt, kan de voet tijdens het lopen naar buiten draaien als compensatie, wat extra druk uitoefent op het eerste middenvoetsbeentje en het gewricht van de grote teen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een hallux valgus.
  • Ook het naar binnen vallen van de enkel en voet, een probleem dat vaak samen gaat met een instabiele voet, kan het grote-teen-gewricht belasten. Hierdoor kan het gewricht niet goed afwikkelen, wat de ontwikkeling van een hallux valgus bevordert.

 

Wat kun je zelf doen?

Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om een hallux valgus te verminderen of te voorkomen:

  1. Kies voor schoenen met een ruime teenbox. Spitse schoenen kunnen de kans op een hallux valgus vergroten als je er aanleg voor hebt. En kies voor soepele schoenen.
  2. Oefeningen zoals het spreiden van je tenen lukken misschien niet meteen, maar je wordt er beter in door het vaak te doen. Kijk ook eens naar oefeningen op onze site of op youtube.
  3. Het dragen van siliconen teenspreiders kunnen een oplossing zijn om bij het spreiden van je tenen te helpen of het dragen van teensokken
  4. Bij ons kun je een siliconen bandje krijgen voor spierversterkende oefeningen

Wat kunnen wij voor jou doen?

Wij kijken naar de oorzaak van de hallux valgus en zoeken samen naar de juiste persoonlijke oplossing. Door zelf oefeningen te doen en door op maat gemaakte zooltjes te dragen, kan de pijn, deformiteit en functionaliteit van de gelimiteerde grote teen deels of helemaal weggaan. Wanneer een gewricht onvoldoende ruimte heeft om te bewegen kunnen wij ook manuele therapie aanbieden waardoor er meer beweging in de voet en/of enkel kan plaatsvinden.

Als conservatieve therapieën ,zoals hierboven, niet voldoende zijn om pijn en functionaliteit te verbeteren, kan een orthopeed besluiten tot het overgaan van een hallux valgus operatie. Kijk maar eens hier bij Dr. van Dalen voor voor- en tegen-afwegingen.

 

Delen
Gepubliceerd door:
cecile borsten

Recente artikelen

Het naar binnen zakken van je voet – Wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Wanneer je voet naar binnen zakt, kan dit leiden tot overbelasting van andere spieren en…

2 weken geleden

Heb ik beenlengteverschil?

Een schijnbaar beenlengteverschil veroorzaakt door een disbalans in de quadratus lumborum is een goed voorbeeld…

2 maanden geleden

Wat kan de shockwave voor u doen?

Shockwave therapie wordt o.a. gebruikt bij langdurige klachten ; fasciitis plantaris, hielspoor, tendinopathie, tarsaal tunnel…

1 jaar geleden

Wat is een verkorte 1e straal?

Door de afwijkende stand van de eerste straal, aangeboren of later ontstaan, is je voet…

2 jaar geleden

Waarom zou u steunzolen voor uw skischoenen laten aanmeten?

In de meeste skischoenen zit standaard een vrij platte zool. U kunt daarbij confectie gevormde…

2 jaar geleden