Wat betekent tenen over elkaar?

Meestal zien we dit bij iemand die een scheve grote teen heeft, een hallux valgus. Door deze stand van de grote teen komen de andere tenen in de verdrukking en kunnen zo over elkaar heen groeien, of eronder door gaan.

 

Oorzaak

Door als eerder vernoemd, de hallux valgus maar het kan ook een totale afwijkende voetstand zijn die de oorzaak is of het dragen van ongeschikte schoenen of reumatische artritis waarbij de gewrichten kunnen vergroeien. Kijk voor informatie op reumanederland.nl

Symptomen

Het over elkaar heen gaan van de tenen hoeft geen pijn te doen maar kan zeker klachten veroorzaken door drukplekken, likdoorns (ook tussen de tenen) en eelt. Als de tenen eenmaal over elkaar heen groeien is het niet makkelijk om ze weer recht in de schoen te krijgen.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut onderzoekt onder andere de stand van uw voeten en tenen. Op basis hiervan kan de Frans bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten en/of een teenstukje; een orthese voor u maken. De orthese zorgt ervoor dat uw tenen niet meer over elkaar liggen, zodat er geen wrijving meer in de schoenen ontstaat. Mogelijk wordt er tijdelijk vilttherapie gebruikt om eventuele drukplekken te ontlasten.

Wij kunnen uw tenen niet meer recht krijgen maar wel iets een uw klachten ,als gevolg van over elkaar liggende tenen in de schoen, doen. Wij geven doelgericht schoenadvies wat onder meer zal inhouden dat u het advies krijgt om schoenen te dragen met genoeg ruimte voor de tenen, hier kunnen we u bij helpen om de juiste schoenen uit te zoeken. Indien nodig kan Frans de neus  ‘verbreden’ of ‘verhogen’.  Wij kunnen ook op maat gemaakte huisschoenen of slippers voor u maken. Maak een afspraak en laat u adviseren wat de mogelijkheden en oplossingen voor u zijn. Voor voetverzorging verwijzen wij u graag naar de (medisch) pedicure.