Wat is artrose in de grote teen?

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen langzaam in kwaliteit achteruit gaat. Bij de tenen betreft het het kraakbeen tussen het eerste middenvoetsbeentje en het eerste teenkootje. Artrose gaat niet weg maar bewegingsbeperkingen in de voet kunnen geholpen worden. Artrose is een reumatische aandoening, alleen is het geen ontstekingsreuma. Lees verder op ReumaNederland.nl

Artrose is geen slijtage van het kraakbeen maar de structuur van het kraakbeen tussen 2 gewrichten veranderd. Deze structuur kan ontstoken zijn, zwellingen kunnen ontstaan of botachtige uitsteeksels zich vormen.

Oorzaken artrose in de grote teen

Het gewricht van de grote teen bestaat uit het middenvoetsbeentje en de grote teen. Als u over minder gewrichtssmeer beschikt kunnen er vormveranderingen plaatsvinden. Vermindering van gewrichtssmeer kan komen door o.a. leeftijd, reuma, jicht, diabetes, eerder trauma of stand van de grote teen (hallux valgus). De grote teen kan hierdoor minder goed bewegen en het gewricht beweegt minder soepel wat een slechte afwikkeling van de grote teen betekent en er zo allerlei andere lichaamsklachten kunnen ontstaan, omdat het lichaam gaat compenseren.

voetenzool sengers podotherapie wijchen

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut kan u pijnklachten verminderen en uw beweging verbeteren. Frans onderzoekt uw looppatroon en de beweging in uw teengewrichten. Er wordt een drukmeting gedaan, waarmee de drukverdeling onder uw voeten tijdens het lopen en het staan wordt gemeten. Vaak volgt geschikt schoenadvies met het dragen van  podotherapeutische zolen. Ook kan met manuele therapie het teengewricht en enkelgewricht losgemaakt worden. Deze steunzolen beïnvloeden de stand van de voet en ondersteunen en ontlasten het grote teengewricht, waardoor de pijnlijk minder kan worden. Ook kan er een verstijving onder de zool gemaakt worden zodat de grote teen niet zo hard hoeft te werken.

Blijf lekker bewegen en zorg dat je goed vooruit kunt!