Wat is een Hallux Limitus en een Hallux rigidus?

Het verschil is de mate van beweging van het gewricht van de grote teen. Een hallux limitus betekent een beperkte bewegingsmogelijkheid van het grote teengewricht. Een hallux rigidus is een volledig verstijfd grote teengewricht, waarbij je de grote teen niet meer naar boven of beneden kunt bewegen.

voetenzool sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

Symptomen

U voelt zelf dat het gewricht van de grote teen stijf is en kan zelfs verdikt of warm aanvoelen. Omdat de functie van de grote teen ( afwikkeling ) beperkt wordt gaat u er vaak omheen lopen , compensatie van het lichaam , wat een verkeerd looppatroon oplevert en meer klachten kan geven; bijvoorbeeld pijn aan de rug. Vaak zien we ook dat het laatste kootje van de grote teen wat naar boven toe gaat staan.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Wanneer u klachten heeft die te maken hebben met het grote teengewricht,  kan de podotherapeut voor u podotherapeutische zolen met een extra verstijving ter hoogte van het grote teengewricht maken. Hierdoor hoeft de teen tijdens het lopen niet zelf af te wikkelen, waardoor u minder pijnklachten ervaart en uw voetstand wordt gecorrigeerd. Ook kijken wij of uw schoenen voor u geschikt zijn. Houdt uw tenen lekker soepel door regelmatig wat oefeningen met uw tenen te doen.