Wat is een Hallux valgus?

Scheefstand van de grote teen wordt hallux valgus genoemd. Als er ook nog een draaiing aanwezig is, spreken we van hallux abducto valgus (HAV). Vaak gaat dit gepaard met een knobbel bij het grote teengewricht, dit heet een exostose. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

voetenzool sengers podotherapie wijchen

Oorzaken

De oorzaak is vaak een erfelijke factor. Ook kan het meer ontstaan door te smalle of krappe schoenen. Daarnaast kan het naar binnen staan van de voet (dus een verkeerde stand) een grote rol spelen in het veroorzaken van de scheefstand.

Symptomen

Een scheve grote teen ( hallux valgus of hallux abducto valgus ) kan gepaard gaan met pijnklachten op en in het grote teengewricht. Als er hier een zenuw geïrriteerd raakt kan de pijn soms uitstralen naar de grote teen. Door de scheefstand van de grote teen kunnen de naastliggende tenen ook wat  krom gaan staan. Vaak zijn er ook eeltplekken aanwezig op de voorvoet en grote teen. Hiervoor kunt u ook naar de pedicure gaan.

Een hallux valgus kan geopereerd worden door de orthopeed. Bij een osteotomie wordt de teen als het ware gebroken, rechtgezet en gefixeerd met schroefjes. Bij een artrodese wordt het middenvoetsbeentje en het basiskootje van je grote teen aan elkaar vastmaakt. er is dan geen beweging meer mogelijk tussen beide botstructuren. Een complicatie van de operatie kan een beschadiging van de huidzenuwen zijn, verder kent de operatie risico’s zoals andere operaties. Lees standscorrectie grote teen.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Schoenen spelen een belangrijke rol in de behandeling van een hallux (abducto) valgus. De podotherapeut zal u passend schoenadvies geven, Frans heeft veel ervaring in alle soorten schoenen en levert zelf ook schoenen . Ook kan hij uw huidige schoen(indien deze hier geschikt voor is) door middel van warmte vervormen en aanpassen waar nodig om u ‘knobbel’ te ontlasten. Wij kunnen podotherapeutische zolen vervaardigen om een verkeerde voetstand te corrigeren en het grote teengewricht te ontlasten. De zolen kunnen pijnverlichting geven en het verder scheef gaan staan van de grote teen afremmen. Deze zool kan ook in een op maat gemaakte teenslipper/huisschoen verwerkt worden, zodat u hallux helemaal vrij kan komen te liggen en u weer vooruit kunt. Maak een afspraak zodat wij u persoonlijk kunnen informeren over schoenaanpassingen ( ovac ) en osb ( semi-orthopedische schoenen ).

Houdt uw tenen lekker soepel door regelmatig wat oefeningen met uw tenen te doen, pak maar eens iets op van de grond met uw tenen of kijk of youtube  voor teenoefeningen of lees ons blog.