Wat is een Hallux valgus?

Scheefstand van het grote teen gewricht wordt hallux valgus genoemd. Als hier ook nog een draaiing van de grote teen naar buiten gekeerd is, spreken we van hallux abducto valgus. Deze afwijking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan aandoeningen veroorzaken.

voetenzool sengers podotherapie wijchen

Oorzaken

De oorzaak is vaak een erfelijke factor. Ook kan het meer ontstaan door te smalle of krappe schoenen. Daarnaast kan het naar binnen staan van de voet (dus een verkeerde stand) een grote rol spelen in het veroorzaken van de scheefstand.

Symptomen

Een scheve grote teen ( hallux valgus of hallux abducto valgus ) kan gepaard gaan met pijnklachten op en in het grote teengewricht. Als er hier een zenuw geïrriteerd raakt kan de pijn soms uitstralen naar de grote teen. Door de scheefstand van de grote teen kunnen de naastliggende tenen ook wat krom gaan staan. Aan de binnenkant ontstaat vaak een pijnlijke bobbel door het uitstekende middenvoetsbeentje. Wanneer deze warm en rood is ,is er sprake van een slijmbeursontsteking in het gewricht.

Een hallux valgus kan geopereerd worden door de orthopeed, maar is niet altijd nodig om de pijn te verlichten. Bij een osteotomie wordt de teen als het ware gebroken, rechtgezet en gefixeerd met schroefjes. Bij een artrodese wordt het middenvoetsbeentje en het basiskootje van je grote teen aan elkaar vastmaakt. er is dan geen beweging meer mogelijk tussen beide botstructuren. Lees standscorrectie grote teen.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Schoenen spelen een belangrijke rol in de behandeling van een hallux (abducto) valgus. De podotherapeut zal u passend schoenadvies geven, Frans heeft veel ervaring in alle soorten schoenen en levert zelf ook schoenen . Ook kan hij uw huidige schoen(indien deze hier geschikt voor is) door middel van warmte vervormen en aanpassen waar nodig om u ‘knobbel’ te ontlasten. Wij kunnen podotherapeutische zolen vervaardigen om een verkeerde voetstand te corrigeren en het grote teengewricht te ontlasten. De zolen kunnen pijnverlichting geven en het verder scheef gaan staan van de grote teen afremmen. Deze zool kan ook in een op maat gemaakte teenslipper/huisschoen verwerkt worden, zodat u hallux helemaal vrij kan komen te liggen en u weer vooruit kunt. Maak een afspraak zodat wij u persoonlijk kunnen informeren over schoenaanpassingen ( ovac ) en osb ( semi-orthopedische schoenen ).

Houdt uw tenen lekker soepel door regelmatig wat oefeningen met uw tenen te doen.

 

 

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018