Wat is een Hamstring blessure?

Hamstring blessure is een soort zweepslag voor de achterkant van uw bovenbeen. De hamstrings zijn de spieren aan de achterkant van het bovenbeen. De hoofdfunctie van deze spieren is om de knie te buigen en de heup/been te strekken. In totaal hebben we drie hamstringspieren. De biceps femoris, die zijn aanhechting aan de buitenkant van de knie heeft, is het vaakst aangedaan.

sportblessures sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

De hamstring blessure komt vaak voor bij sporten als atletiek, voetbal en bij hardlopen.  De lenigheid van de mens wordt onder andere afgemeten aan de soepelheid en rekbaarheid van de hamstrings, die kunnen worden bevorderd door oefeningen ter preventie van (sport)blessures.

  • overbelasting
  • verkeerde schoenen
  • eerdere blessure hamstrings
  • niet goed opgewarmd, plotselinge beweging
  • leeftijd kan een rol spelen
  • conditie niet op peil
  • te veel en/of hard trainen

Symptomen

Acute , felle pijn aan de achterzijde van het  bovenbeen. Een scheurtje in de hamstring gaat vaak gepaard met zwelling en verkleuring, de bloedvaatjes scheuren namelijk mee. Na het letsel heeft u moeite met stretchen en lopen. een fysiotherapeut kan de juiste diagnose stellen, soms is aanvullend onderzoek nodig.

Wat kunt u zelf doen?

Koel de pijnlijke plek met een zak ijsblokjes ( bijvoorbeeld met een theedoek ). Bewegen kan maar doe dit wel binnen de pijngrens. Neem contact op met uw fysiotherapeut voor het stellen van een diagnose.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Als u weer kunt wandelen, en traplopen zonder pijn, betekent dit nog niet dat u weer kunt gaan sporten. Dat laten wij aan de fysio over, wij kijken preventief naar uw voetenstand, meten de drukverdeling en kijken met name naar de afwikkeling van uw grote teen. Als deze onvoldoende afgewikkeld wordt gaat u geforceerd anders afwikkelen in uw sport-looppatroon waardoor de hamstring onbewust meer belast wordt. Wij kunnen u podotherapeutische zolen aanmeten voor in uw sportschoenen waardoor deze verkeerde afwikkeling gecorrigeerd wordt, plus u gaat stabieler staan waardoor de voeten en enkel meer kracht gaan leveren om vooruit te komen en de knie en heup minder belast worden. Frans past vaak manuele podotherapie toe om u gewrichten los te maken, indien nodig. Wij kijken ook naar uw sportschoenen, indien nodig passen wij een hakverhoging toe voor minder spanning op de hamstrings. Blijf niet met deze klachten lopen, wij helpen u graag!