Wat is een Hamstring blessure?

Hamstring blessure is een soort zweepslag voor de achterkant van uw bovenbeen. De hamstrings of achter-dijbeenspieren zijn de drie spieren aan de achterzijde van het bovenbeen die van het zitbeen naar het onderbeen lopen. Er ontstaat een scheurtje in een van de spieren. Meestal de buitenste spier, de musculus biceps femoris of de tweehoofdige dijspier aan de achterzijde van het bovenbeen. Het is echt een sportblessure die vaak te maken heeft met de voetfunctie, waardoor wij u goed kunnen helpen.

sportblessures sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

De hamstring blessure komt vaak voor bij sporten als atletiek, voetbal en bij hardlopen. De lenigheid van de mens wordt onder andere afgemeten aan de soepelheid en rekbaarheid van de hamstrings, die kunnen worden bevorderd door oefeningen.

  • overbelasting
  • verkeerde schoenen
  • eerdere blessure hamstrings
  • niet goed opgewarmd
  • leeftijd kan een rol spelen
  • conditie niet op peil
  • te veel en/of hard trainen

Symptomen

Acute pijn aan het achter bovenbeen! Een scheurtje in de hamstring gaat vaak gepaard met zwelling en verkleuring, de bloedvaatjes scheuren namelijk mee. Na het letsel heb je moeite met stretchen en lopen en u kunt last hebben van uitstralingspijn vanuit de lage rug.

Wat kunt u zelf doen?

In de eerste plaats rust nemen en in de tweede plaats samen met de fysiotherapeut oefeningen doen om een hamstringblessure in het vervolg te voorkomen. Krachttraining , goed opwarmen en algehele conditie helpen altijd om blessures enigszins voor te blijven.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De hamstringblessure is klacht nummer 1 bij sportblessures in onze praktijk. Wij kijken naar uw voetenstand, meten de drukverdeling en kijken met name naar de afwikkeling van uw grote teen. Als deze onvoldoende afgewikkeld wordt gaat u geforceerd anders afwikkelen in uw sport-looppatroon waardoor de hamstring onbewust meer belast wordt. Wij meten u podotherapeutische zolen aan voor in uw sportschoenen waardoor deze verkeerde afwikkeling gecorrigeerd wordt plus u gaat stabieler staan waardoor de voeten en enkel meer kracht gaan leveren om vooruit te komen en de knie en heup minder belast worden. Frans past vaak manuele podotherapie toe om u gewrichten los te maken. Uw klachten zullen door persoonlijke therapie verminderen en zelfs verdwijnen. Wij kijken ook naar uw sportschoenen, indien nodig passen wij een hakverhoging toe voor minder spanning op de hamstrings.