Wat is een Hamstring blessure?

Hamstring blessure is een soort zweepslag voor de achterkant van uw bovenbeen. De hamstring spier/pees loopt aan de achterzijde van het bovenbeen vanaf het zitknobbel (tuber ischiadicum) en heeft zijn aanhechting bij het kniegewricht en het kuitbeen. De hoofdfunctie van deze spier is om de knie te buigen en de heup te strekken. In totaal hebben we drie hamstringspieren. Er lopen twee hamstringspieren aan de binnenzijde en één groep spieren aan de buitenzijde. De buitenste hamstrings zijn het vaakst aangedaan en dan met name de buitenste hamstringspier (biceps femoris). Het is echt een sportblessure die vaak te maken heeft met de voetfunctie, waardoor wij u goed kunnen helpen.

sportblessures sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

De hamstring blessure komt vaak voor bij sporten als atletiek, voetbal en bij hardlopen. De lenigheid van de mens wordt onder andere afgemeten aan de soepelheid en rekbaarheid van de hamstrings, die kunnen worden bevorderd door oefeningen.

  • overbelasting
  • verkeerde schoenen
  • eerdere blessure hamstrings
  • niet goed opgewarmd, plotselinge beweging
  • leeftijd kan een rol spelen
  • conditie niet op peil
  • te veel en/of hard trainen

Symptomen

Acute pijn aan het achter bovenbeen! Een scheurtje in de hamstring gaat vaak gepaard met zwelling en verkleuring, de bloedvaatjes scheuren namelijk mee. Na het letsel heb je moeite met stretchen en lopen en u kunt last hebben van uitstralingspijn vanuit de lage rug.

Wat kunt u zelf doen?

In de eerste plaats rust nemen en in de tweede plaats samen met de fysiotherapeut of zelf, oefeningen doen om een hamstringblessure in het vervolg te voorkomen. Krachttraining , goed opwarmen en algehele conditie helpen altijd om blessures enigszins voor te blijven.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De hamstringblessure is klacht nummer 1 bij sportblessures in onze praktijk. Wij kijken naar uw voetenstand, meten de drukverdeling en kijken met name naar de afwikkeling van uw grote teen. Als deze onvoldoende afgewikkeld wordt gaat u geforceerd anders afwikkelen in uw sport-looppatroon waardoor de hamstring onbewust meer belast wordt. Wij meten u podotherapeutische zolen aan voor in uw sportschoenen waardoor deze verkeerde afwikkeling gecorrigeerd wordt plus u gaat stabieler staan waardoor de voeten en enkel meer kracht gaan leveren om vooruit te komen en de knie en heup minder belast worden. Frans past vaak manuele podotherapie toe om u gewrichten los te maken. Uw klachten kunnen door shockwave-therapie verminderen en zelfs verdwijnen. Wij kijken ook naar uw sportschoenen, indien nodig passen wij een hakverhoging toe voor minder spanning op de hamstrings. Blijf niet met deze klachten lopen, wij helpen u graag!