Wat is zweepslag?

Zweepslag is een scheurtje in de kuitspier vaak opgelopen bij het sporten. Vaak scheuren er ook bloedvaatjes, waardoor er een zwelling en/of een blauwe plek ontstaat. Een zweepslag komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

kuiten sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

  • sporten
  • niet genoeg opwarmen
  • te snelle beweging bij afzetten, sprinten of springen
  • maar het kan ook bij iemand die gewoon stilstaat ontstaan.

Symptomen

Achter in de kuit treedt een plotselinge pijn op , u voelt plotseling een scherpe pijn (alsof er een elastiekje springt) in de kuit en kunt niet doorlopen. Van de pijn kunt u zelfs draaierig of misselijk worden.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt het been hoog leggen en koelen met icepacks. Neem in het begin wel voldoende rust maar blijft u wel in beweging en stop als het pijn doet. U kunt elke dag wat meer proberen te bewegen. Zweepslag kan 1 tot 2 maanden duren maar gaat vanzelf over. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen, bij ergere pijn die langer aanhoudt of ongerustheid kunt u beter naar de huisarts gaan.

Neem bij zweepslag contact op met uw huisarts:

  • als de pijn elke dag erger wordt;
  • als u na 3 dagen nog niet op uw tenen kunt staan;
  • als er na 2 tot 3 weken weinig verbetering is of veel pijn;
  • als u na enkele weken merkt dat het been pijnlijker en dikker wordt. U kunt dan een trombosebeen hebben. (info thuisarts.nl)

Kuitkrampen in de nacht kunnen veroorzaakt worden door slechte doorbloeding of verkorte kuitspieren. Blijft dit vaak terugkomen is het raadzaam om daar naar te laten kijken.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut kan uw kuit tapen zodat u beter kunt lopen met minder pijn en de mogelijkheid dat de kuitspier herstelt. De pijnklachten aan de kuitspier verschillen per blessure. U kunt een lichte blessure oplopen waar u slechts last heeft van stijfheid maar ook ergere zoals zweepslag. Frans onderzoekt en kijkt naar de oorzaak van de kuitblessure. Indien nodig kan bij verkorte kuitspieren podotherapeutische sportzolen worden aangemeten. Wij werken graag samen met uw fysiotherapeut. Kijkt u ook eens naar oefeningen.

 

 

 

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018