Wat is zweepslag?

Zweepslag is een scheurtje in de kuitspier vaak opgelopen bij het sporten. Vaak scheuren er ook bloedvaatjes, waardoor er een zwelling en/of een blauwe plek ontstaat. Een zweepslag komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

kuiten sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

  • sporten
  • niet genoeg opwarmen
  • te snelle beweging bij afzetten, sprinten of springen
  • maar het kan ook bij iemand die gewoon stilstaat ontstaan.

Symptomen

Achter in de kuit treedt een plotselinge pijn op , u voelt plotseling een scherpe pijn (alsof er een elastiekje springt) in de kuit en kunt niet doorlopen. Van de pijn kunt u zelfs draaierig of misselijk worden.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt het been hoog leggen en koelen met icepacks. Neem in het begin wel voldoende rust maar blijft u wel in beweging en stop als het pijn doet. U kunt elke dag wat meer proberen te bewegen. Zweepslag kan 1 tot 2 maanden duren maar gaat vanzelf over. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen, bij ergere pijn die langer aanhoudt of ongerustheid kunt u beter naar de huisarts gaan.

Neem bij zweepslag contact op met uw huisarts:

  • als de pijn elke dag erger wordt;
  • als u na 3 dagen nog niet op uw tenen kunt staan;
  • als er na 2 tot 3 weken weinig verbetering is of veel pijn;
  • als u na enkele weken merkt dat het been pijnlijker en dikker wordt. U kunt dan een trombosebeen hebben. (info thuisarts.nl)

Kuitkrampen in de nacht kunnen veroorzaakt worden door slechte doorbloeding of verkorte kuitspieren. Blijft dit vaak terugkomen is het raadzaam om daar naar te laten kijken.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut kan uw kuit tapen zodat u beter kunt lopen met minder pijn en de mogelijkheid dat de kuitspier herstelt. De pijnklachten aan de kuitspier verschillen per blessure. U kunt een lichte blessure oplopen waar u slechts last heeft van stijfheid maar ook ergere zoals zweepslag. Frans onderzoekt en kijkt naar de oorzaak van de kuitblessure. Indien nodig kan bij verkorte kuitspieren podotherapeutische sportzolen worden aangemeten. Wij werken graag samen met uw fysiotherapeut. Kijkt u ook eens naar oefeningen.