Wat zijn O-benen?

Bij O-benen staan de knieën in een knik naar buiten (genu = knie; genua valga zijn X-benen; genua vara zijn O-benen). Baby’s worden geboren met O-benen. In de normale situatie draaien in het eerste jaar de benen en voetzolen naar binnen, waardoor de benen rechter gaan staan.

voetskelet sengers podotherapie

Oorzaken

  • erfelijkheid
  • afwijkende been- en/of voetenstand, voeten staan naar buiten gekanteld.
  • verkeerd begin met kruipen en lopen
  • botafwijkingen

Symptomen

De knieën en hielen staan naar buiten. Als u hier klachten van krijgt, is tijd om een podotherapeut te bezoeken. Deze overbelasting aan de buitenkant van de knieën kan aan pezen, banden en spieren zijn.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut onderzoekt uw looppatroon en de stand van uw voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar.  De podotherapeut kan steunzolen voor u op maat aanmeten. Deze zolen corrigeren de stand van uw voeten, knieën en heupen en zorgen voor een goede drukverdeling onder uw voeten en ontlasten de spieren, pezen en banden. In het geval van O-benen zal er extra op gelet worden dat buitenzijde van de zool verhoogd wordt.  U gaat minder last van uw klachten krijgen, stabieler rechter lopen en met deskundig goed schoenadvies, zult u beter vooruit kunnen. U zult beter lopen met stevige schoenen. Wij werken graag met uw fysiotherapeut samen. Kijkt u ook een op youtube voor oefeningen. Is er sprake van en grotere afwijking kan de podotherapeut samen met u en uw huisarts of orthopeed overleggen.