Wat zijn X-benen?

We spreken van X-benen wanneer de knieën naar binnen staan. Tot ongeveer een jaar of 7 hebben kinderen deze natuurlijke stand. Als dit later nog het geval is , noemen we het een standsafwijking van de benen (genu = knie; genua valga zijn X-benen; genua vara zijn O-benen).Vaak zien bij we bij X-benen ook plat-knikvoeten.

voetskelet sengers podotherapie

Oorzaken

  • afwijkende been- en/of voetenstand
  • verkeerd begin met kruipen en lopen
  • botafwijkingen
  • hypermobiliteit
  • sporten met springen zoals volleybal

Symptomen

De knieën staan naar binnen en staan dicht bij elkaar. Als u hier klachten van ondervindt zoals pijn aan de binnenzijde van de knie, heeft u ook voeten doorzakkend naar binnen. De trekkracht op de spieren en banden, pezen is te groot.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut onderzoekt uw looppatroon en de stand van uw voeten, knieën ten opzichte van elkaar. De podotherapeut kan steunzolen voor u op maat aanmeten. Deze zolen corrigeren de stand van uw voeten, knieën en heupen en zorgen voor een goede drukverdeling onder uw voeten. U gaat minder last van uw klachten krijgen, stabieler lopen en met deskundig goed schoenadvies voor stevige schoenen, zult u weer beter vooruit kunnen. Wij werken graag samen met de fysiotherapeut om u in de juiste oefeningen te voorzien. In het geval van hypermobiliteit is het nodig om uw spieren te trainen en sterker te maken zodat deze de banden en pezen kunnen ondersteunen. Kijk ook zelf eens voor oefeningen op youtube.