Artrose Enkel
Artrose is geen slijtage van het kraakbeen wat bij natuurlijk ouder worden hoort, maar de hoeveelheid kraakbeen tussen 2 gewrichten neemt af en is in kwaliteit achteruit gegaan. De gewrichtsstructuur kan ontstoken zijn, zwellingen kunnen ontstaan of botachtige uitsteeksels kunnen zich vormen.
Oorzaken kunnen zijn:
- Eerder opgelopen trauma
- Afwijkende stand van voet en enkel
- Reuma
- Repeterende zware belasting
Bij Artrose in de enkel zit het probleem in het bovenste spronggewricht; de talo fibulare. Dit gewricht bestaat uit de talus en de tibia en daartussen het laagje kraakbeen wat bij elke beweging een schuurbeweging maakt en bij artrose dunner wordt. Ook kan dit gewricht bij reuma ontstoken raken.
Symptomen
Als gevolg van artrose- gewrichtsklachten hebben mensen last van de zogeheten opstartklachten. U moet elke keer wanneer u gezeten heeft of gelegen, opnieuw op gang komen. Wanneer u eenmaal loopt nemen uw klachten af. Het traplopen, lang fietsen, hurken, lang wandelen, kunnen minder prettig aanvoelen zoals een dof gevoel, of het gevoel dat de enkel ‘op slot’ zit.
Wat kan de podotherapeut voor u betekenen?
De podotherapeut onderzoekt onder andere uw looppatroon, uw voetfunctie, meet de druk onder uw voeten, en kijkt naar de stand van uw voeten, knieën en heupen ten op zichten van elkaar. Het is belangrijk dat de spieren rondom het enkelgewricht sterk zijn, zodat het gewricht minder hard hoeft te werken. U kunt zelf oefeningen doen of samenwerken met de fysiotherapeut. Frans zijn eigen specialisatie is manuele therapie. Hiermee kan hij u enkel wat losmaken zodat uw enkel niet meer “op slot” zit. Om uw enkel langdurig te ontlasten, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Daarnaast zal de podotherapeut een persoonlijk en gericht schoenadvies aan u geven. Wij kunnen u helpen met de pijnklachten.