Wat is artrose in de middenvoet?

Artrose in de de middenvoet is een reumatische aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen minder wordt. Kraakbeen is heel belangrijk om gewrichten soepel en beweeglijk te houden. De botten en gewrichten kunnen door artrose ook vervormen, logisch dat er pijnklachten op volgen. De gewrichten tussen de achtervoet en de vijf middenvoetsbeenderen (tarso- metatarsale gewrichten I tem. V) noemen we ook het “Lisfranc-gewricht”, vernoemd naar een generaal uit Napoleons leger. De Lisfranc gewrichten staan in voor de stevigheid van de longitudinale voetboog. Zij bewegen niet heel veel tijdens het lopen. Deze gewrichtsrij kan gewrichtsslijtage (artrose) vertonen.

voetenskelet sengers podotherapie wijchen

Kijk maar eens op reumanederland.nl om verder geïnformeerd te worden over artrose.

Artrose is geen slijtage van het kraakbeen maar de structuur van het kraakbeen tussen 2 gewrichten veranderd. Deze structuur kan ontstoken zijn, zwellingen kunnen ontstaan of botachtige uitsteeksels zich vormen.

Oorzaken kunnen zijn :

  • reumatische aandoening
  • trauma
  • stands-, voetafwijking
  • gewrichtsoverbelasting door voettype platvoet of holvoet.
  • overbelasting bij sport ( bijv. springen )

Tarsal Boss knobbel

Wanneer er een knobbeltje op de voet verschijnt kan dit een Tarsal Boss ( botknobbel op de wreef ) zijn.  Ook weleens papegaaibekken genoemd zijn. Dit is een botuitstulping (exostose) op de wreef van de voet, die klachten kan geven bij het dragen van schoenen. U moet de schoenen niet strak veteren en/of sluiten en u kunt schoenen met een andere sluiting kopen.

of

Anterieur Tarsaal Tunnel syndroom

Door een geknelde huidzenuw op de wreef van de voet ontstaat er lokale pijn die kan uitstralen naar de voorvoet en de tenen. De huidzenuw op de rug van de voet geeft uitstralingspijn naar de voorvoet en tenen. Oorzaken zijn te nauwe schoenen waarvan de veters te strak geknoopt zijn, of een botaanwas (exostose of osteofyt) van een onderliggend gewricht die drukt tegen de zenuw.

 

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Artrose is een aandoening die niet meer weggaat en erger kan worden. De podotherapeut kan de klachten die u heeft verlichten met podotherapeutische zolen. Deze verdelen de druk onder de voet , ondersteunen waardoor uw aangedane gewrichten minder pijn doen. Frans kijkt ook met u naar uw schoenen en kan hier persoonlijk advies in geven. Hij kan op uw voet vilt plakken en indien gewenst vilt aan de binnenzijde van de tong van de schoen plakken. Dit geldt ook voor de aandoeningen Tarsal Boss en Anterieur Tarsaal tunnel syndroom.  Maak een afspraak en wij zorgen ervoor dat u weer beter kan lopen.