Wat is artrose in de middenvoet?

Artrose in de de middenvoet is op de plek waar de middenvoetsbeentjes beginnen. Het wordt de gewrichtslijn van Lisfranc genoemd. De artrose komt dan voor bij het begin van deze lijn aan de mediale zijde tussen de os cuneiforme medialis en het middenvoetsbeentje metatarsale 1 (achter de grote teen)
De aandoening veroorzaakt doordat de kwaliteit van het kraakbeen tussen twee botten dunner en kwetsbaarder wordt. Kraakbeen is heel belangrijk om gewrichten soepel te laten bewegen. Botten en gewrichten kunnen door artrose ook vervormen, logisch dat er bij beweging pijnklachten ontstaan. De slijtage is niet omkeerbaar en zal alleen maar toenemen.

voetenskelet sengers podotherapie wijchen

Kijk maar eens op reumanederland.nl als u verder geïnformeerd wilt worden over artrose.

Oorzaken kunnen zijn :

Artrose is een vorm van reuma en kan op elke leeftijd ontstaan. De bobbel bevindt zich midden op de wreef, ongeveer in het midden van het enkelgewricht en de grote teen. Oorzaken kunnen zijn:

  • reumatische aandoening
  • trauma ; hard stoten of vallen, of een vallend zwaar voorwerp op de plek
  • afwijkende stand van de voet
  • gewrichtsoverbelasting door voettype holvoet of juist platvoet
  • overbelasting bij sport ( bijv. veel springen )

Symptomen

  • vaak is er bij artrose een knobbel op de wreef zichtbaar. Pijnklachten bij artrose zijn vaak startpijnen. Dat wil zeggen wanneer u uit rust gaat lopen. Deze klachten kunnen stekende pijn zijn en de voet kan stijf aanvoelen.
  • daarnaast kan er een stekende pijn zijn die uitstraalt naar de grote teen; het kan zijn dat de knobbel tegen een klein zenuwtakje aandrukt, namelijk de nervus peroneus profundus.
  • het is de plek waar de schoen tegen aandrukt, dus los veteren van de sneaker/schoen zou misschien al kunnen helpen tegen de pijn.

Als de knobbel een constante grootte heeft is het waarschijnlijk een botje of kraakbeen wat uitsteekt. Wisselt de knobbel in grootte, kan het een cyste of slijmbeursontsteking zijn. Dit is aan te tonen met een echo.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Artrose is een aandoening die helaas niet meer weggaat en na verloop van tijd erger kan worden. De podotherapeut kan de klachten die u heeft verlichten met het aanmeten podotherapeutische zolen. Deze verdelen de druk onder de voet en ondersteunen, waardoor uw aangedane gewrichten minder pijn doen. Frans kijkt ook met u naar uw schoenen en kan hier persoonlijk advies en een vetertechniek in geven. Hij kan op uw voet vilt aanbrengen of aan de binnenkant van uw schoen bevestigen waardoor de knobbel op de voet ontlast wordt.  Dit geldt ook voor een cyste of slijmbeursontsteking op de wreef.