Wat is Morbus Sever?

Hielpijn bij kinderen komt regelmatig voor in de podotherapiepraktijk, Morbus(ziekte van) Sever, Apofysitis Calcanearis. Niet te verwarren met achillepeesklachten.

Het komt bij kinderen voor omdat het te maken heeft met de groeischijf, groeischijven zorgen voor de lengtegroei van bot bij kinderen. De buitenste laar van het hielbeen raakt bij belasting geïrriteerd. Groeischijven vormen een relatief zwakke plek, vatbaar voor een breuk of voor overbelasting. Ieder kind heeft groeischijven bij de botten, welke sluiten naarmate het kind volwassen wordt. Wij zien meer jongens dan meisjes met deze klacht in onze praktijk. Deze groeischijf zit achter op het hielbeen en is het meest actief in de leeftijd 7-14 jaar.

pijnlijke tenen bij het voetbal, sengers podotherapie wijchen

Oorzaak/symptomen

De groeischijf is in deze leeftijdsfase erg actief, dat betekent dat de klachten ook weer over gaan.
De klacht kan ook door een afwijkende voetstand ontstaan of sporten waarbij veel wordt gesprint en gesprongen  wordt zoals hockey of voetbal. De klacht zit in de achterzijde van de hak en voelt zeurend en stekend aan. In de tijd dat het hielbeen gevormd wordt is het raadzaam om podotherapeutische zolen te dragen, om de pijn te verlichten. Uw kind kan dan gewoon meesporten, rennen of springen zonder deze groeipijn. Bij zitten of liggen(rust) voelt uw kind geen pijn.

Wat kan de podotherapeut voor uw kind doen?

Rust houden is voor een kind bijna niet te doen, daarom kan Frans na onderzoek, podotherapeutische zolen maken voor in de gewone en/of sportschoenen. Het schoenadvies voor deze periode is dan ook stevige schoenen/sneakers met demping in de zool te dragen. Indien nodig kan er voor directe pijnontlasting taping ingezet worden. De op maat gemaakte steunzolen ontlasten het hielbeen en corrigeren een eventuele afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld het naar binnen kantelen van de voet. Op onze site staan ook oefeningen vinden voor deze klacht, zoals rekoefeningen van de achillespees. Wij werken graag samen met de fysiotherapeut.

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018