Wat is Morbus Sever?

Hielpijn bij kinderen komt regelmatig voor in de podotherapiepraktijk, Morbus(ziekte van) Sever, Apofysitis Calcanearis.

Het komt bij kinderen voor omdat het te maken heeft met de groeischijf, groeischijven zorgen voor de lengtegroei van bot bij kinderen. Groeischijven vormen een relatief zwakke plek, vatbaar voor een breuk of voor overbelasting. Ieder kind heeft groeischijven bij de botten welke sluiten naarmate het kind volwassen wordt. Wij zien meer jongens dan meisjes met deze klacht in onze praktijk. Deze groeischijf zit achter op het hielbeen en is het meest actief in de leeftijd 7-14 jaar.

pijnlijke tenen bij het voetbal, sengers podotherapie wijchen

Oorzaak/symptomen

De groeischijf is in deze leeftijdsfase erg actief, dat betekent dat de klachten ook weer over gaan.
De klacht kan ook door een afwijkende voetstand ontstaan of sporten waarbij veel wordt gesprint en gesprongen  wordt zoals hockey of voetbal. De klacht zit in de achterzijde van de hak en voelt zeurend en stekend aan. In de tijd dat het hielbeen gevormd wordt is het raadzaam om podotherapeutische zolen te dragen, om de pijn te verlichten. Uw kind kan dan gewoon meesporten, rennen of springen zonder deze groeipijn. Bij zitten of liggen(rust) voelt uw kind geen pijn.

Wat kan de podotherapeut voor uw kind doen?

Rust houden is voor een kind bijna niet te doen, daarom kan Frans na onderzoek, podotherapeutische zolen maken voor in de gewone en/of sportschoenen. Het schoenadvies voor deze periode is dan ook stevige schoenen/sneakers met demping in de zool te dragen. Indien nodig kan er voor directe pijnontlasting taping ingezet worden. Deze steunzolen ontlasten het hielbeen en corrigeren een eventuele afwijkende stand van de voet. Op youtube kunt u oefeningen vinden voor deze klacht. Wij werken graag samen met de fysiotherapeut.