Home » Blog » Podotherapie voor iedereen » Lage rugpijn, wat kan de podotherapeut voor u betekenen?
frans peters sengers podotherapeut wijchen lage rugpijnklachten

Lage rugpijn, wat kan de podotherapeut voor u betekenen?

door | 2 jul, 2021 | Podotherapie voor iedereen

Pijn aan uw onderrug

Bij veel verschillende beroepen wordt er een groot gedeelte van de werkdag staand of lopend besteed. In veel gevallen hoeft dit niet direct tot problemen te leiden. Toch komt het regelmatig voor dat het langdurig belasten van de voeten niet alleen tot voetklachten of blessures aan de voeten kan leiden, maar ook aan de enkels, knieën, heup of zelfs de onderrug.

Door uw verhaal en lichamelijk (functie)-onderzoek kunnen wij u weer vooruit helpen! Het is niet altijd duidelijk waardoor u onderrugpijn krijgt, maar lage rugpijn ontstaat meestal door een overbelasting(verkeerde houding) van de rug en/of de SI-gewrichten (sacro-iliacale/ heiligbeengewrichten). Deze gewrichten verbinden het bekken met het heiligbeen, die samen de basis voor de gehele wervelkolom vormen. De SI-gewrichten zijn heel belangrijk voor het zitten, staan, lopen, draaien, enz. U kunt pijnuitstraling naar beneden hebben; in bil(len) en been(nen) en zelfs uw voet(en).

SI-gewrichten heiligbeen/bekkenhelften podotherapie wijchen

SI-gewrichten

De SI-gewrichten bevinden zich links en rechts van het midden in de onderrug. Ze vormen de verbinding tussen het heiligbeen en de 2 bekkenhelften. De oorzaken van pijn kunnen zijn ; verkeerd neerkomen bij een val, uzelf verstappen, zwangerschap, infectie, herhaaldelijke belaste bewegingen of het kan  spontaan ontstaan. In 1/3 van de gevallen is er zelfs geen aanwijsbare oorzaak.

Een blokkering van het SI-gewricht kan met fysiotherapie/chiropractie en/of manueel therapie worden losgemaakt. Men spreekt van een SI-syndroom als de gewrichten 1.worden geblokkeerd of doordat 2.de gewrichtsbanden beschadigd zijn of er een 3.verhoogde beweeglijkheid(hypermobiliteit) zit in de gewrichten. Om ervoor te zorgen dat de blokkade wegblijft/mobiliseert kunt u oefeningen doen. Ga hiervoor naar youtube.

Andere factoren

Er kunnen ook factoren aanwezig zijn die bij het staan en lopen al ongunstig zijn zoals een afwijkende voetstand/houding, beenlengteverschil of aangeboren afwijkingen. Meestal is rugpijn een combinatie van factoren. Soms is de rugpijn het gevolg van het doormaken van een klacht elders in het lichaam. Deze proberen we dan door een aangepast bewegingspatroon te compenseren met alle klachten van dien.

Wat kan de podotherapeut dan voor u doen?

De manier waarop uw rug belast wordt tijdens staan en lopen kan beïnvloed worden door de stand van voeten en benen. Een standsafwijking van de voeten of een afwijkend looppatroon is vaak corrigeerbaar met podotherapeutische zolen. Een stabiele en neutrale stand kan al een groot deel van de lage rugklachten verminderen of doen opheffen. Daarnaast is het een goede combinatietherapie met u fysiotherapeut/chiropractor of een andere houdingstherapie. Door een gecorrigeerde stand valt u niet terug in uw oude bewegingspatroon, zodat het effect van de behandeling optimaal werkt.

Maak een afspraak zodat wij u kunnen helpen om pijnvrij te blijven bewegen!

———————————————

Wilt u snel gezien en geholpen worden?

afspraak sengers podotherapie locatie wijchen centrum

———————————————

 

Frans

frans peters sengers podtherapeut wijchen

U kunt rekenen op een deskundig advies wat afgestemd is op uw wensen. Ik heb jarenlange ervaring en goede schoenkennis. Ik ga op zoek naar de oorzaak van uw klacht met een uitgebreid biomechanisch onderzoek eventueel aangevuld met echografie. Wij beschikken tevens over een shockwave die wij succesvol inzetten.

 

frans peters sengers podtherapeut wijchen

 

———————————————

———————————————

Gerelateerde artikelen

Voetoefeningen met een tennisbal

Voetoefeningen met een tennisbal

Voetoefeningen zijn goed voor stijve spieren en gewrichten in uw voet. Een tennisbal kan veel losmaken en drukken op punten genoemd bij voet-reflexologie. Het zal mij niet verbazen dat u na een voetoefening de toilet moet bezoeken! Op Youtube vind u veel voetoefeningen, dit kan een belangrijk onderdeel zijn van podotherapie, zoals het dragen van steunzolen in uw schoen.

Lees meer
Wanneer is het tijd voor nieuwe steunzolen?

Wanneer is het tijd voor nieuwe steunzolen?

Vroeger werden steunzolen van staal gemaakt , die gingen een heel lang mee wat betreft slijtage, maar waren niet eeuwig geschikt voor eventuele groei, een andere schoen, en/of verandering van stand of afwikkeling van uw voeten. Nu worden ze van kunststof gemaakt (EVA) en moeten ze ongeveer 1 x per jaar worden vervangen of naar wens 1 paar extra erbij worden gedragen.

Lees meer
Wandel- en/of hardloop-blessures door overbelasting

Wandel- en/of hardloop-blessures door overbelasting

Blessures bij wandelen en/of hardlopen kunnen zeer pijnlijk en vervelend zijn. Vaak hebben ze met overbelasting te maken. Uw podotherapeut kijkt snel naar uw klachten en helpt u weer vooruit. Dit kan door podotherapeutische oplossingen als manuele therapie, shockwave, taping, podotherapeutische zolen , goede schoenen en inlegzolen, gerichte oefeningen en advies.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin