Wat is een voetwrat?

Een voetwrat (verrucae) kan op een likdoorn onder de voet lijken maar is te herkennen aan een kleine uitstulping in een bloemkoolachtige structuur. Een wrat wordt veroorzaakt door een infectie in combinatie met een virus. Wratten zijn besmettelijk en kunnen op een willekeurige plek op de voet aanwezig zijn, vaak gaan ze gepaard met eeltvorming.

wrat onder de voet , podotherapie sengers wijchen

Oorzaak

Wratten worden veroorzaakt door een virus, het humaan papillomavirus. Als dit virus in contact komt met uw huid,(huidbacterie) kunt u een wrat krijgen. Het is niet bekend waarom de één wel wratten krijgt en de ander niet. Het wrattenvirus komt overal voor. Het is wetenschappelijk niet aangetoond dat u wratten krijgt van zwembaden, openbare douches, of van sporten op blote voeten. Als u wratten heeft, kunt u er het beste van afblijven. Als u aan wratten peutert of bijt kan dat zorgen voor verdere verspreiding.

Wat kan ik zelf doen?

Ga eerst langs de huisarts die allereerst beoordeeld of het een onschuldige wrat is die behandeld kan worden. De huisarts kan u zalf voorschrijven of aanstippen met vloeibare stikstof. De middeltjes die u zelf kunt kopen geven vaak niet het gewenste resultaat

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Door lopen worden voetwratten in het eelt van de voetzool gedrukt. Voetwratten doen soms pijn bij staan of lopen. De podotherapeut kan wratten aanstippen met monochloorazijnzuur. Dit is een sterk zuur waardoor de wrat verdwijnt, werkt agressiever dan stikstof. Dit gebeurt meestal in combinatie met overmatig eelt verwijderen, vilttherapie (om de wrat drukvrij te leggen) of het aanmeten van podotherapeutische zolen. U kunt ook naar de (medisch) pedicure voor een regelmatig behandeling van eelt en voetwratten.