Wat is een schimmel- of een kalknagel?

Voor een schimmelnagel wordt ook de term kalknagel gebruikt dit betekent dus hetzelfde. De term kalknagel is echter niet juist omdat deze niet ontstaat door kalkvorming maar door een schimmelinfectie. Een schimmelnagel (mycosenagel) , wordt meestal veroorzaakt door dezelfde schimmelsoort als de veroorzaker van voetschimmel ( dermatofyten), maar er zijn ook schimmels die wel voetschimmel, maar geen schimmelnagels veroorzaken. Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd.

Oorzaak

Sommige mensen zijn vatbaarder voor schimmels dan andere. Dit komt waarschijnlijk door kleine verschillen in zuurgraad (pH), weerstand en gesteldheid van de huid. Schimmels zitten bij iedereen op de huid en onder de nagelranden. Pas als de schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat een infectie. Helemaal voorkomen is vaak moeilijk, maar met simpele maatregelen kan veel gedaan worden om erger te voorkomen, denk aan het lopen op blote voeten in vochtige ruimtes vermijden en de voeten (vooral tussen de tenen!) altijd goed afdrogen na het wassen en liever geen zeep of ongeparfumeerde zeep te gebruiken ). Ook is het dragen van katoenen of wollen sokken een aanrader. Mensen bij wie de nagels langzaam groeien , door bijvoorbeeld het ouder worden, hebben meer kans op het krijgen van een schimmelnagel. Mogelijke oorzaken kunnen zijn :

 • warme, vochtige ruimtes kan eerder verspreiding schimmels plaatsvinden
 • doordat de nagels beschadigd zijn door stoten, nauwe schoenen
 • mensen met lage weerstand zijn eerder vatbaar

Symptomen

 • Oppervlakkige verkleuring van de nagel en nagelranden, soms met een enigszins streperig patroon, eerst geel of wit later geelbruin
 • Misvorming van de nagel, kan brokkelig worden
 • Begint bij de grote teen
 • In ernstiger gevallen omhoog komen van de teennagel door hoornvorming, een verdikking onder de nagel
 • of loslaten van de teennagel aan de bovenkant
 • Aan de zijkanten van uw vingers en in uw handpalmen kan wat vervelling met blaasjes ontstaan. Dit is geen schimmel maar een overgevoeligheidsreactie op de schimmelnagels.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Wij zien in onze praktijk dat schimmelnagels bij iedereen kan voorkomen. Bij mensen met een lagere weerstand, oudere mensen, diabetici en mensen met hart en vaatziekten, zien we het vaker voorkomen.

De podotherapeut laat u graag diverse opties op deze pagina zien voor de bestrijding van schimmelnagels.

 • bij de drogist zijn diverse middelen ter bestrijding van schimmelnagels te krijgen.
 • bij de huisarts kunt u medicatie voor schimmelnagels krijgen , zie thuisarts.nl
 • de (medisch)pedicure maakt met regelmaat uw nagels schoon en verzorgt uw voeten goed.
 • het gebruik van lasertherapie aangeboden door huidtherapeutes

Het hebben van een schimmelnagel is misschien esthetisch niet mooi maar is verder onschuldig. Heeft u er last van, kijk dan naar bovenstaande opties.

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018