Wat is een likdoorn of eksteroog?

Een likdoorn oftewel een eksteroog (clavus) is naar binnen groeiend eelt. Door druk van buitenaf door schoenen ontstaan er eeltplekken op de voet, de schoenen kunnen te smal zijn, zolen afgesleten, etc. Zo’n eeltplek kan pijn gaan doen doordat als deze naar binnen groeit er druk op het bot of zenuw kan komen. Het is dus voornaam om eelt te verwijderen voordat er likdoorns kunnen ontstaan.

(medisch) pedicure sengers podotherapie wijchen

De (medisch) pedicure kan u eelt op afspraak verwijderen zodat er geen likdoorns kunnen ontstaan.

Oorzaak/symptomen

Zoals hierboven als gezegd verhoornt het eelt op eenzelfde drukplek tot een likdoorn als men te lang wacht met het verwijderen van eelt. Er kan een branderig en stekend gevoel op die plek ontstaan. Wanneer u te lang wacht met het in normale proporties terugbrengen van het eelt, kunnen er verhoogde drukpunten ontstaan. Hierdoor voelt het lichaam zich genoodzaakt om extra eelt aan te maken om deze plek te beschermen, tot er een pijnlijke likdoorn ontstaat. Deze kenmerkt zich aan een ronde rode eeltplek met een wit puntje in het midden. Als u er specifiek op drukt, doet dit onaangenaam pijn. Vanzelfsprekend voelt u deze plek ook met het dragen van schoenen.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut kijkt naar uw looppatroon en stand van uw voeten, meet uw drukverdeling onder de voet en geeft u deskundig en goed schoenadvies. De schoenen mogen geen druk geven op extra gevoelige plekken voor u. In het behandelplan kan Frans podotherapeutische zolen voor u aanmeten die de drukverdeling onder uw voeten kunnen beïnvloeden en pijnlijke drukpunten kunnen wegnemen. Voor likdoorns die ontstaan zijn tussen de tenen kan Frans een orthese ( teenstukje ) maken die de stand van uw tenen corrigeert en de druk vermindert, zodat likdoorns niet snel terug kunnen komen.