Wat zijn die witte bultjes aan de zijkant van mijn hak?

Witte bultjes aan de zijkant van uw hak noemen wij piëzogene papels.

WAT ZIJN PIËZOGENE PAPELS ?

Piëzogene papels zijn kleine bultjes op de hiel, aan de zijkanten van de hiel, die tevoorschijn komen door druk/belasting. Ze zijn zichtbaar bij het staan en verdwijnen als de voet niet belast wordt. Het zijn uitstulpingen van vetweefsel naar buiten. De naam is afgeleid van het Griekse woord ‘piesis’, dat ‘druk’ betekent. Papel is de medische naam voor een bultje. Het wordt ook wel piëzogene pedale papels genoemd (pedum = voet).

HOE ZIEN PIËZOGENE PAPELS ER UIT ?

  • Op de hiel, aan de binnen en buitenzijde zijn meerdere witkleurige bultjes zichtbaar.
  • De bultjes zijn vooral zichtbaar bij staan.
  • De bultjes veroorzaken meestal geen klachten.
  • Ze komen bij mannen en bij vrouwen even vaak voor.
  • Ze verschijnen op volwassen leeftijd.

frans peters sengers podtherapeut wijchen

HOE ONTSTAAN PIËZOGENE PAPELS ?

De voetzool heeft veel te verduren want we staan er veel op. Daarom is de huid van de voetzool van nature heel dik gemaakt. Er zit aan de buitenkant een dikke hoornlaag op (eelt) en dan komt de lederhuid, gemaakt van stevig bindweefsel. Daaronder zit een vetlaag die als een soort schokdemper werkt. Bij sommige mensen is het bindweefsel wat zwakker bij de geboorte of op latere leeftijd niet overal meer intact doordat er wat meer druk op uitgeoefend wordt. De oorzaak hoeft hiervoor niet bekend te zijn. We zien het vaker bij mensen die veel lopen, hardlopers, atletiek en bij mensen met overgewicht.

Moet ik mij zorgen maken over deze witte bultjes aan de zijkant van mijn hiel?

Nee, u hoeft zich geen zorgen te maken. Ik heb nog geen klachten van piëzogene papels in mijn praktijk gehoord. Wel vragen mensen wat het is, vandaar deze pagina. Mocht u nu wel last ondervinden van de papels , kan een stevige kous een goede behandeling bieden. De druk wordt dan tegengegaan. Piëzogene papels gaan niet over. Meestal komen er in de loop der jaren nog meer bij.