Wat zijn die witte bultjes aan de zijkant van mijn hak?

Witte bultjes aan de zijkant van uw hak noemen wij piëzogene papels.

WAT ZIJN PIËZOGENE PAPELS ?

Piëzogene papels zijn kleine bultjes op de hiel, aan de zijkanten van de hiel, die tevoorschijn komen door druk/belasting. Ze zijn zichtbaar bij het staan en verdwijnen als de voet niet belast wordt. Het zijn uitstulpingen van vetweefsel naar buiten. De naam is afgeleid van het Griekse woord ‘piesis’, dat ‘druk’ betekent. Papel is de medische naam voor een bultje. Het wordt ook wel piëzogene pedale papels genoemd (pedum = voet).

HOE ZIEN PIËZOGENE PAPELS ER UIT ?

  • Op de hiel, aan de binnen en buitenzijde zijn meerdere witkleurige bultjes zichtbaar.
  • De bultjes zijn vooral zichtbaar bij staan.
  • De bultjes veroorzaken meestal geen klachten.
  • Ze komen bij mannen en bij vrouwen even vaak voor.
  • Ze verschijnen op volwassen leeftijd.

frans peters sengers podtherapeut wijchen

HOE ONTSTAAN PIËZOGENE PAPELS ?

De voetzool heeft veel te verduren want we staan er veel op. Daarom is de huid van de voetzool van nature heel dik gemaakt. Er zit aan de buitenkant een dikke hoornlaag op (eelt) en dan komt de lederhuid, gemaakt van stevig bindweefsel. Daaronder zit een vetlaag die als een soort schokdemper werkt. Bij sommige mensen is het bindweefsel wat zwakker bij de geboorte of op latere leeftijd niet overal meer intact doordat er wat meer druk op uitgeoefend wordt. De oorzaak hoeft hiervoor niet bekend te zijn. We zien het vaker bij mensen die veel lopen, hardlopers, atletiek en bij mensen met overgewicht.

Moet ik mij zorgen maken over deze witte bultjes aan de zijkant van mijn hiel?

Nee, u hoeft zich geen zorgen te maken. Ik heb nog geen klachten van piëzogene papels in mijn praktijk gehoord. Wel vragen mensen wat het is, vandaar deze pagina. Mocht u nu wel last ondervinden van de papels , kan een stevige kous een goede behandeling bieden. De druk wordt dan tegengegaan. Piëzogene papels gaan niet over. Meestal komen er in de loop der jaren nog meer bij.

 

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

google
Yvonne Grundmeijer
20 april 2023

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

google
Dianne Van Hoof
1 juli 2019

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

google
Bridget Sommerdijk
12 maart 2019

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018