Home » Blog » Podotherapie voor iedereen » Voetoefeningen met een tennisbal
voetoefeningen bal sengers podotherapie wijchen

Voetoefeningen met een tennisbal

door | 11 nov, 2020 | Podotherapie voor iedereen, Podotherapie voor sporters

Waarom zijn voetoefeningen met een (tennis)bal zo goed?

Een belangrijk onderdeel van een podotherapeutisch behandelplan is het zelfstandig oefenen met bijvoorbeeld een tennisbal. Voor bepaalde voet- en enkelklachten kunt u thuis voetoefeningen doen. Met deze oefeningen maakt u de spieren, gewrichten en banden plus de peesaanhechtingen in de voet sterker en zorgt u ervoor dat eventuele hulpmiddelen als steunzolen optimaal resultaat kunnen bieden.

Voetoefeningen zijn natuurlijk in de eerste plaats goed voor de bloeddoorstroming, zo voorkomen we koude tenen en voeten. Het is voor iedereen te doen, of u nu stil zit of uit verveling met uw voeten zwaait onder het bureau of uit spanning wanneer u een serie op Netflix aan het kijken bent… Het ontspant uw geest en zorgt voor een totale betere balans.

Oefeningen

Er van uitgaande dat u 5 x de linkervoet en 5 x de rechtervoet oefent bij elke nieuwe oefening. Dit is goed voor hielklachten als hielspoor, morbus sever, peesplaat ontsteking, mortonse neuralgie, metatarsalgie, stijve teen, hallux valgus, etc.

 • Pak een tennisbal en leg deze onder de bal van uw rechter voet (blote voet of op sokken). Strek uw tenen vervolgens de lucht in , zet vervolgens uw gewicht op uw voorvoet en krul de tenen om de bal. Links en rechts kunnen afgewisseld worden. Zet zo veel of zo weinig druk als voor u goed voelt.
 • Vervolgens rolt u de bal ietsje verder naar achter, naar het kuiltje midden onder de bal van de voet. Zet het gewicht erop en weer eraf, een soort pompen.
 • Leg de bal nu onder het midden van uw voet, onder de voetboog, houd uw hak gewoon op de grond voor uw balans, en ‘pomp’ weer een keer of 5 (gewicht op uw voet en weer eraf).
 • Masseer op deze manier ook het begin van de hak en de hak zelf
 • Als laatste masseert u nog even de gehele voetzool met de bal door te rollen. Vergget niet de binnenrand als de buitenrand van uw voetzool.
 • U kunt de druk verhogen door uw ene voet bovenop de andere voet te leggen tijdens de oefeningen
 • Zou kunt u ook uw kuit onder handen nemen ; u gaat op de grond zitten er rolt met het been over de tennisbal , u heft u lichaam daarbij van de grond af met uw armen naar achteren gestrekt. Dit is een oefening voor achillespeesklachten..

Tips:

 • wissel ballen af, tennisbal of een egelballetje (stekelbal), hockeybal, pingpongballetje, iedere bal zal de spieren, pezen en gewrichten in je voet op een andere manier in beweging brengen.
 • struikel niet over losliggende ballen, en pas op dat de hond ze niet pakt!
 • zorg voor verdere vitaliteit op het (thuis) kantoor, wandel regelmatig en leg u benen niet over elkaar.
 • ga niet verder als de oefeningen erg pijn doen, stop dan en neem contact op met ons.
 • kijk ook eens op gerichte voetklachten en de pagina oefeningen, ook  op youtube.nl

Heeft u (voor)voetklachten of loopt u moeilijk?

Wij gaan op zoek naar de oorzaak van uw klacht.

———————————————

Wilt u snel gezien en geholpen worden?

afspraak sengers podotherapie locatie wijchen centrum

———————————————

 

Frans

frans peters sengers podtherapeut wijchen

U kunt rekenen op een deskundig advies wat afgestemd is op uw wensen. Ik heb jarenlange ervaring en goede schoenkennis. Ik ga op zoek naar de oorzaak van uw klacht met een uitgebreid biomechanisch onderzoek eventueel aangevuld met echografie. Wij beschikken tevens over een shockwave die wij succesvol inzetten.

 

frans peters sengers podtherapeut wijchen

 

———————————————

———————————————

Gerelateerde artikelen

Lage rugpijn, wat kan de podotherapeut voor u betekenen?

Lage rugpijn, wat kan de podotherapeut voor u betekenen?

De manier waarop uw rug belast wordt tijdens staan en lopen kan beïnvloed worden door de stand van voeten en benen. Een standsafwijking van de voeten of een afwijkend looppatroon is vaak corrigeerbaar met podotherapeutische zolen. Een stabiele en neutrale stand kan al een groot deel van de lage rugklachten verminderen of doen opheffen

Lees meer
Waarom zou u steunzolen voor uw skischoenen laten aanmeten?

Waarom zou u steunzolen voor uw skischoenen laten aanmeten?

In de meeste skischoenen zit standaard een vrij platte zool. U kunt daarbij confectie gevormde zolen voor in uw skischoenen kopen wanneer u verder geen probleemvoeten hebt en extra comfort fijn vindt. Heeft u echter last van klachten of draagt u al steunzolen? Laat ons dan kijken of wij iets voor u kunnen betekenen. Op maat gemaakte zolen voor u kunnen echt de bonus zijn!

Lees meer
Wat kan de shockwave voor u doen?

Wat kan de shockwave voor u doen?

Shockwave therapie wordt o.a. gebruikt bij langdurige klachten ; hielspoor, bindweefselproblematiek , chronische tendinopathie, degeneratieve aandoeningen als artrose, tarsaal tunnel syndroom , jumper’s knee en achillespeesklachten. Wij zien het maken van een echo en shockwave behandelingen als onderdeel van een groot onderzoek podotherapie.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin