Wat is Hielspoor en Fasciitis plantaris?

De aandoening Hielspoor en Fasciitis plantaris worden als klacht vaak door elkaar heen gebruikt.
-Fasciitis plantaris zijn peesplaatklachten veroorzaakt door overbelasting van de peesplaat. Vaak door teveel trekspanning wordt deze plaat geïrriteerd, of raakt ontstoken. Deze fascia plantaris vindt haar oorsprong ter hoogte van het hielbeen en spreidt zich als een waaier uit, richting de tenen.
-Hielspoor is een hielklacht veroorzaakt door een botvorming ( doornvormige verkalking ) onder het   hielbeen ter hoogte van het begin (origo)van het peesblad.

hielspoor fasciitis plantaris peesplaatontsteking sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

De oorzaak kan heel verschillend zijn maar het is in ieder geval een overbelasting klacht doordat er te veel spanning op de pees staat, waardoor deze geïrriteerd, ontstoken raakt, of er een verkalking plaatsvindt.

  • stijve , korte kuitspieren
  • overbelasting
  • overgewicht
  • overmatige pronatie ( naar binnenvallen van de voet )
  • afwijkende voetstand
  • voettype holvoet/platvoet
  • afwijkend looppatroon
  • te fanatiek sporten of langdurig staan/lopen bij werk
  • verkeerde schoenen dragen, weinig demping

Symptomen

De klachten van Hielspoor en Fasciitis Plantaris zijn veelal hetzelfde, ze zijn erg aanwezig wanneer u uit rust opstaat en aan de gang gaat, de zogenaamde opstartklachten. De voet beweegt dan stijf en er is een stekende pijn onder de voet voelbaar. Wanneer u gaat lopen gaat deze pijn over in een constante aanwezige pijn die ook naar de binnenkant van de voet kan uitstralen. Er kan een verdikking van het hielkussen onder de voet zijn. Doordat het een ontsteking is van de pees, voelt de hak warm aan. Bij sporters wordt deze klacht ook wel joggershiel of tennishiel genoemd.

 

voetonderzoek sengers podotherapie wijchen

Het is belangrijk dat uw peesplaat ontlast wordt. Confectie hielspoorzolen en/of elementen kunnen vaak niet de gewenste ondersteuning voor uw voeten bieden. Een Nachtspalk of Strassburg sok kan helpen maar wordt vaak als zeer ongemakkelijk ervaren.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut geeft u graag advies over het dragen van de juiste schoenen. De stekende pijn is goed te bestrijden met onder meer een therapie met de shockwave (geluidsgolven) die de omliggende structuren die ook aangedaan zijn, goed kan aanpakken. Frans onderzoekt tevens uw voeten, afwikkeling en uw looppatroon. Hij maakt ook een drukmeting om zo naar de druk onder uw voeten te kunnen kijken. Als blijkt dat uw klachten veroorzaakt worden door een afwijkende stand-, en/of looppatroon, kunnen er podotherapeutische zolen bij u worden aangemeten (met zo nodig een zachte uitsparing voor de hiel). Hielspoor en peesplaatontsteking verdwijnen niet zomaar, wij zien het als langdurige klachten. Frans kan desgewenst uw voet meteen tapen om zo u voeten tijdelijk te ontlasten, totdat de voor u op maat gemaakte zolen klaar zijn. Kijk eens op onze site voor dagelijks spierversterkende oefeningen bij peesplaatklachten en hielspoor, dit om de peesplaat en de achillespees op te rekken.

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

google
Yvonne Grundmeijer
20 april 2023

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

google
Dianne Van Hoof
1 juli 2019

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

google
Bridget Sommerdijk
12 maart 2019

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018