Wat is Hielspoor en Fasciitis plantaris?

 

De aandoening hielspooren fasciitis plantaris worden als klacht vaak door elkaar heen gebruikt.
-Fasciitis plantaris of fibromatose van de plantaire fascia : een ontstekingsreactie ter hoogte van de pees onder de voetzool. Deze fascia plantaris vindt haar oorsprong ter hoogte van het hielbeen en de aanhechting ter hoogte van de bal van de voet en loopt zo onder de voetzool richting de tenen.
De pijn bevindt zich meestal ter hoogte van de oorsprong van de pees op het hielbeen (calcaneus) en komt vaak voor door overbelasting en/of slechte voetstand.
-Wanneer deze klacht langer bestaat ontstaat de Hielspoor : kalkneerslag onder de hiel (hielspoor) waar er zich tevens een pijnlijke slijmbeursontsteking (bursitis) ontwikkelt. Let op dat het niet het Fatpad syndroom is, deze voelt u verder naar de achterkant van de onderzijde van de hak.

hielspoor fasciitis plantaris peesplaatontsteking sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

  • reuma
  • overbelasting
  • afwijkende voetstand
  • voettype platvoet en holvoet
  • afwijkend looppatroon
  • te fanatiek sporten of hard werken (veel staan en lopen)
  • verkeerde schoenen dragen, weinig demping

Symptomen

De klachten zijn erg aanwezig wanneer u uit rust opstaat en aan de gang gaat. De voet beweegt dan stijf en er is een stekende pijn onder de voet aanwezig, midden op uw hak. Wanneer u gaat lopen gaat deze pijn over in een constante aanwezige pijn die ook naar de enkel kan uitstralen. Doordat het een ontsteking is van de pees, voelt de hak warm aan. Bij sporters wordt deze klacht ook wel joggershiel of tennishiel genoemd.

 

voetonderzoek sengers podotherapie wijchen

-Fasciitis plantaris is een ontstekingsreactie ter hoogte van de pees onder de voetzool

-Hielspoor is kalkneerslag onder de hiel, waar er zich tevens een pijnlijke slijmbeursonttseking (bursitis) ontwikkelt.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut geeft u graag advies over het dragen van de juiste schoenen. De stekende pijn is direct goed te bestrijden met onder meer een therapie met de shockwave ( geluidsgolven ) als door echo gezien is waar de pijn vandaan komt. Frans onderzoekt tevens uw voeten, afwikkeling en uw looppatroon. Hij maakt ook een drukmeting om zo naar de druk onder uw voeten te kunnen kijken. Als blijkt dat uw klachten veroorzaakt kunnen worden door een afwijkende stand-, en/of looppatroon kunnen er podotherapeutische zolen bij u worden aangemeten met een zachte uitsparing voor de hiel. Hielspoor en peesplaatontsteking verdwijnen niet zomaar, wij zien het als langdurige klachten. Frans kan desgewenst uw voet bij sport tapen om zo u voeten tijdelijk te ontlasten. Wij werken graag met uw fysiotherapeut samen. Kijk eens op youtube voor dagelijks spierversterkende oefeningen bij peesplaat klachten en hielspoor, dit om de peesplaat en de achillespees op te rekken.