Wat is een overbelaste achillespees?

Een achillespees die overlast is zien we helaas vaak in de praktijk. Bij hardlopers, turners, fanatieke sporters, dansers, etc. komt deze klacht voor. Het is de grootste pees van ons lichaam, de pees die 2 kuitspieren  aanhecht op het hielbot. De achillespees speelt een belangrijke rol tijdens het sporten. Tijdens de sportbelasting kan de kracht op deze pees oplopen tot 7 x lichaamsgewicht. Als u hielbeen niet recht staat kan ook pijn in de kuitspier gevoeld worden.

kuiten sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

  • veel springen, zoals turners
  • bij hardlopen en te fanatiek sporten, trainingsintensiteit
  • uw loop/afwikkeling en stand voeten en hielbeen
  • te harde ondergrond, te weinig demping
  • verkeerde (sport)schoenen ( teveel wrijving op het botvlies ) of slijtage
  • bij fietsen kunnen ook achillesklachten voorkomen, de fiets blijkt dan verkeerd afgesteld.

Symptomen

Vaak begint de zeurende pijn al als u uit bed stapt . Elke keer weer als u opstaat, en bij lopen en worden de klachten erger. U kunt het achterop boven uw hak zien, het is dikker dan normaal en voelbaar. Daarbij is het niet uitgesloten dat u ook een slijmbeursontsteking heeft. Bij een slijmbeursontsteking is er sprake van een reactie met vocht en een verdikking van de slijmbeurs. U kunt er flink last van hebben. Hoe erger de overbelasting wordt, hoe moeilijker het is om de achillespeesklacht weer te laten herstellen.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut onderzoekt uw voeten, uw looppatroon , meet de druk op en kijkt naar welke schoenen u draagt, wij gaan op zoek naar de oorzaak van de klacht.  Om u achillespees op te rekken kunt u oefeningen op youtube nakijken. De klacht ontstaat bij het lopen, de afwikkeling van de voet om precies te zijn. Zodra het hielbeen van de grond afkomt ontstaat de spanning op de achillespees en het kuitbeen. Er komen dan scheurtjes in de pees en zo ontstaat de ontsteking(overbelaste achillespees). Om de afwikkeling te optimaliseren, zal Frans eerst podo manuele therapie en/of shockwave uitvoeren, speciaal op het grote teengewricht gericht. Daarna worden podotherapeutische zolen voor u op maat gemaakt om de afwikkeling van de voet en de stand te verbeteren. Wanneer nodig zal er ook samenwerking met uw fysiotherapeut zijn. Maakt u snel een afspraak om van deze vervelende klacht af te komen.