Wat is een overbelaste achillespees?

Een achillespees die overlast is zien we helaas vaak in de praktijk. Bij hardlopers, turners, fanatieke sporters, dansers, etc. komt deze klacht vaker voor. De achillespees is de grootste en sterkste pees van ons lichaam. Tijdens de sportbelasting kan de kracht op deze pees oplopen van 3 tot 7 x het lichaamsgewicht !

De achillespees hecht twee spieren van de kuit aan op het hielbeen (calcaneus).

kuiten sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

De oorzaken kunnen verschillend zijn. Sporters hebben een verhoogd risico. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • overgewicht
  • veel springen
  • bij hardlopen en te fanatiek sporten, trainingsintensiteit
  • uw loop/afwikkeling en stand van voeten en hielbeen
  • te harde ondergrond, te weinig demping
  • verkeerde (sport)schoenen ( teveel wrijving op het botvlies ) of slijtage
  • bij fietsen kunnen ook achillesklachten voorkomen, de fiets blijkt dan verkeerd afgesteld.

Symptomen

Vaak begint de zeurende pijn al als u uit bed stapt . Elke keer weer als u opstaat, en bij lopen en worden de klachten erger. U kunt het achterop boven uw hak zien, het is dikker dan normaal en voelbaar. Daarbij is het niet uitgesloten dat u ook een slijmbeursontsteking heeft. Bij een slijmbeursontsteking is er sprake van een reactie met vocht en een verdikking van de slijmbeurs. U kunt er flink last van hebben. Hoe erger de overbelasting wordt, hoe moeilijker het is om de achillespeesklacht weer te laten herstellen.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut onderzoekt bij Achillodynie (achillespeesklachten) uw voeten, uw looppatroon , meet de druk op en kijkt naar welke (sport) schoenen u draagt, wij gaan op zoek naar de oorzaak van de klacht.  Om u achillespees op te rekken kunt u onze oefeningen nakijken. De klacht ontstaat bij het lopen, de afwikkeling van de voet om precies te zijn. Zodra het hielbeen van de grond afkomt ontstaat de spanning op de achillespees en het kuitbeen. Door overbelasting kunnen er scheurtjes in de pees ontstaan.. Om de afwikkeling te optimaliseren, kan Frans  podo manuele therapie en/of shockwave uitvoeren. Daarna worden podotherapeutische zolen voor u op maat gemaakt om de afwikkeling en de stand van de voet te verbeteren. Indien nodig kan taping een oplossing zijn. Maakt u snel een afspraak om van deze vervelende klacht af te komen, aanvullend fysiotherapie kan ook helpen.

 

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018