Wat is een overbelaste achillespees?

Een achillespees die overlast is zien we helaas vaak in de praktijk. Bij hardlopers, turners, fanatieke sporters, dansers, etc. komt deze klacht vaker voor. De achillespees is de grootste en sterkste pees van ons lichaam. Tijdens de sportbelasting kan de kracht op deze pees oplopen van 3 tot 7 x het lichaamsgewicht !

De achillespees hecht twee spieren van de kuit aan op het hielbeen (calcaneus).

kuiten sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

De oorzaken kunnen verschillend zijn. Sporters hebben een verhoogd risico. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • overgewicht
  • veel springen
  • bij hardlopen en te fanatiek sporten, trainingsintensiteit
  • uw loop/afwikkeling en stand van voeten en hielbeen
  • te harde ondergrond, te weinig demping
  • verkeerde (sport)schoenen ( teveel wrijving op het botvlies ) of slijtage
  • bij fietsen kunnen ook achillesklachten voorkomen, de fiets blijkt dan verkeerd afgesteld.

Symptomen

Vaak begint de zeurende pijn al als u uit bed stapt . Elke keer weer als u opstaat, en bij lopen en worden de klachten erger. U kunt het achterop boven uw hak zien, het is dikker dan normaal en voelbaar. Daarbij is het niet uitgesloten dat u ook een slijmbeursontsteking heeft. Bij een slijmbeursontsteking is er sprake van een reactie met vocht en een verdikking van de slijmbeurs. U kunt er flink last van hebben. Hoe erger de overbelasting wordt, hoe moeilijker het is om de achillespeesklacht weer te laten herstellen.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut onderzoekt bij Achillodynie (achillespeesklachten) uw voeten, uw looppatroon , meet de druk op en kijkt naar welke (sport) schoenen u draagt, wij gaan op zoek naar de oorzaak van de klacht.  Om u achillespees op te rekken kunt u onze oefeningen nakijken. De klacht ontstaat bij het lopen, de afwikkeling van de voet om precies te zijn. Zodra het hielbeen van de grond afkomt ontstaat de spanning op de achillespees en het kuitbeen. Door overbelasting kunnen er scheurtjes in de pees ontstaan.. Om de afwikkeling te optimaliseren, kan Frans  podo manuele therapie en/of shockwave uitvoeren. Daarna worden podotherapeutische zolen voor u op maat gemaakt om de afwikkeling en de stand van de voet te verbeteren. Indien nodig kan taping een oplossing zijn. Maakt u snel een afspraak om van deze vervelende klacht af te komen, aanvullend fysiotherapie kan ook helpen.