Wat is een verstuikte enkel, enkelverzwikking

Omdat uw voet plotseling naar binnen/buiten is geklapt heeft u uw enkel verstuikt. Meestal verzwikt de enkel naar buiten toe ; inversietrauma. De spieren, pezen en banden worden aan de binnenkant van de enkel opgerekt en kunnen gedeeltelijk scheuren of zelfs afscheuren. De enkel zal daar dik worden, en omdat er ook bloedvaatjes/haarvaatjes scheuren, misschien ook rood /blauw worden.

bij inversietrauma is de buitenkant van de enkel aangedaan, vaak door een misstap gaat de voet te ver naar binnen
bij eversietrauma is de binnenkant van de enkel aangedaan, door een onverwacht beweging kan de voet te ver naar buiten omklappen

slijmbeursontsteking hiel sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

  • bepaalde bewegingen bij sporten, lopen of wandelen
  • vallen door evenwichtsverlies
  • lopen op ongelijke of stroeve ondergrond
  • onstabiele enkels of hypermobiel

Symptomen

De enkel wordt dik en blauw, er verschijnt een soort ei op de buitenenkel (inversietrauma dus in 85 % van alle gevallen). Het is bijna niet of helemaal niet mogelijk om op de enkel te staan. Direct kan er een handdoek met ijsklontjes op de zere plek gelegd worden, koelen voorkomt zwelling. Neem rust en belast de enkel zo min mogelijk. Wanneer de pijn en zwelling na 4 dagen niet verminderd, moet u uw huisarts er naar laten kijken, de enkel kan gebroken zijn.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Frans of uw fysiotherapeut kan u direct intapen om u meer stevigheid te geven, het versnelt de genezing echter niet. Door rust nemen en niet belasten kan de enkel vaak vanzelf genezen. Nadat de zwelling verdwijnt kunt u weer voorzichtig gaan bewegen en belasten, eventueel met een stok of kruk. Na een enkelverstuiking is er vaak tijdelijk een slechte functie van de spieren en het evenwichtsgevoel in de enkel, vraag uw fysiotherapeut om oefeningen of kijk alvast hier op de site; oefeningen.