Artrose Enkel

Artrose in de enkel oftewel in het bovenste spronggewricht, betekent dat het kraakbeen in het gewricht aan het veranderen is. Het wordt dunner en zachter. Dit begint langzaam maar wordt erger en kan niet meer overgaan. Niet iedereen heeft hier last van, en artrose in de enkel kan bij elke leeftijd voorkomen. Kijk maar eens op reumanederland.nl voor meer informatie.
Artrose is geen slijtage van het kraakbeen wat bij natuurlijk ouder worden hoort, maar de hoeveelheid kraakbeen tussen 2 gewrichten neemt af en is in kwaliteit achteruit gegaan. De gewrichtsstructuur kan ontstoken zijn, zwellingen kunnen ontstaan of botachtige uitsteeksels kunnen zich vormen.

Oorzaken kunnen zijn:

  • Eerder opgelopen trauma
  • Afwijkende stand van voet en enkel
  • Reuma
  • Repeterende zware belasting

Bij Artrose in de enkel zit het probleem in het bovenste spronggewricht; de talo fibulare. Dit gewricht bestaat uit de talus en de tibia en daartussen het laagje kraakbeen wat bij elke beweging een schuurbeweging maakt en bij artrose dunner wordt. Ook kan dit gewricht bij reuma ontstoken raken.

onderbeen sengers podotherapie wijchen

Symptomen

Als gevolg van artrose- gewrichtsklachten hebben mensen last van de zogeheten opstartklachten. U moet elke keer wanneer u gezeten heeft of gelegen, opnieuw op gang komen. Wanneer u eenmaal loopt nemen uw klachten af. Het traplopen, lang fietsen, hurken, lang wandelen, kunnen minder prettig aanvoelen zoals een dof gevoel, of het gevoel dat de enkel ‘op slot’ zit.

Wat kan de podotherapeut voor u betekenen?

De podotherapeut onderzoekt onder andere uw looppatroon, uw voetfunctie, meet de druk onder uw voeten, en kijkt naar de stand van uw voeten, knieën en heupen ten op zichten van elkaar. Het is belangrijk dat de spieren rondom het enkelgewricht sterk zijn, zodat het gewricht minder hard hoeft te werken. U kunt zelf oefeningen doen of samenwerken met de fysiotherapeut. Frans zijn eigen specialisatie is manuele therapie. Hiermee kan hij u enkel wat losmaken zodat uw enkel niet meer “op slot” zit.  Om uw enkel langdurig te ontlasten, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Daarnaast zal de podotherapeut een persoonlijk en gericht schoenadvies aan u geven. Wij kunnen u helpen met de pijnklachten.

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018