Artrose onderrug ( spondylartrose )

Artrose in de rug wordt onder andere veroorzaakt door degeneratie van de tussenwervelschijven, die tussen twee afzonderlijke wervels te vinden zijn. Door dit degeneratieproces van de tussenwervelschijven wordt uw rug anders belast. De wervels zijn dan minder goed in staat om bewegingen op te vangen. Tevens ontstaan botvormige uitsteeksels aan de wervellichamen. Dit veroorzaakt pijn en irritatie aan de omliggende weefsels, waarbij uiteraard het ruggenmerg en de langs lopende zenuwen op enig moment in de verdrukking kunnen komen. Kijk ook eens op reumanederland.nl

Oorzaken

in veel gevallen is de oorzaak van artrose in de rug onbekend. Pijnklachten komen vaak pas voor op oudere leeftijd maar de slijtage is meestal al langer aan de gang.

Dagelijks een half uurtje wandelen, fietsen of zwemmen is belangrijk om de rug te ondersteunen en uw spieren te versterken.

Symptomen

Lage rugpijn, stijfheid en startpijn kunnen tekenen zijn van artrose in de rug. De rug wordt minder beweeglijk en soepel. Het kan voorkomen dat de pijn in de rug uitstraalt naar de billen en benen. Bij een verkeerde loop-,zit-, of werkhouding kunnen de klachten verergeren. Beweging kan positief zijn voor uw klachten. Röntgenfoto’s kunnen artrose aantonen.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Veel mensen met artrose in de rug doen er alles aan om hun rug te ontlasten. Blijven bewegen is echter belangrijk om de rugspieren sterk, soepel en gezond te houden. Door niet te bewegen verzwakken de spieren in de rug, waardoor ze de wervelkolom niet goed meer kunnen ondersteunen. Daardoor worden deze gewrichten zwaarder belast en nemen de klachten alleen maar toe. De podotherapeut kan u helpen met op maat gemaakte podotherapeutische zolen . Eerst onderzoekt de podotherapeut de stand van uw voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Als artrose erger wordt heeft u ook minder kracht, waardoor u anders gaat lopen. De zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en benen en ondersteunen tijdens het lopen en het staan. De belasting op uw rug wordt hiermee ook beïnvloed, waardoor het mogelijk is dat de pijn in uw rug minder wordt. Frans zal daarnaast een schoenadvies geven dat bij u past. Als blijkt dat er sprake is van een beenlengteverschil kan er een hakverhoging in of onder de schoen geplaatst worden om beide benen evenredig te belasten. Wij werken graag samen met uw fysiotherapeut. Kijk ook eens op onze site voor spierversterkende oefeningen.

 

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018