Artrose onderrug ( spondylartrose )

Artrose in de rug wordt onder andere veroorzaakt door degeneratie van de tussenwervelschijven, die tussen twee afzonderlijke wervels te vinden zijn. Door dit degeneratieproces van de tussenwervelschijven wordt uw rug anders belast. De wervels zijn dan minder goed in staat om bewegingen op te vangen. Tevens ontstaan botvormige uitsteeksels aan de wervellichamen. Dit veroorzaakt pijn en irritatie aan de omliggende weefsels, waarbij uiteraard het ruggenmerg en de langs lopende zenuwen op enig moment in de verdrukking kunnen komen. Kijk ook eens op reumanederland.nl

Oorzaken

in veel gevallen is de oorzaak van artrose in de rug onbekend. Pijnklachten komen vaak pas voor op oudere leeftijd maar de slijtage is meestal al langer aan de gang.

  • overbelasting bij sporten
  • beenlengteverschil
  • verkeerde stand voeten/benen
  • slechte schoenen
  • zwaar beroep/werkzaamheden
  • overgewicht

Dagelijks een half uurtje wandelen, fietsen of zwemmen is belangrijk om de rug te ondersteunen en uw spieren te versterken.

Symptomen

Lage rugpijn, stijfheid en startpijn kunnen tekenen zijn van artrose in de rug. De rug wordt minder beweeglijk en soepel. Het kan voorkomen dat de pijn in de rug uitstraalt naar de billen en benen. Bij een verkeerde loop-,zit-, of werkhouding kunnen de klachten verergeren. Beweging kan positief zijn voor uw klachten. Röntgenfoto’s kunnen artrose aantonen.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Veel mensen met artrose in de rug doen er alles aan om hun rug te ontlasten. Blijven bewegen is echter belangrijk om de rugspieren sterk, soepel en gezond te houden. Door niet te bewegen verzwakken de spieren in de rug, waardoor ze de wervelkolom niet goed meer kunnen ondersteunen. Daardoor worden deze gewrichten zwaarder belast en nemen de klachten alleen maar toe. De podotherapeut kan u helpen met op maat gemaakte podotherapeutische zolen . Eerst onderzoekt de podotherapeut de stand van uw voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Als artrose erger wordt heeft u ook minder kracht, waardoor u anders gaat lopen. De zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en benen en ondersteunen tijdens het lopen en het staan. De belasting op uw rug wordt hiermee ook beïnvloed, waardoor het mogelijk is dat de pijn in uw rug minder wordt. Frans zal daarnaast een schoenadvies geven dat bij u past. Als blijkt dat er sprake is van een beenlengteverschil kan er een hakverhoging in of onder de schoen geplaatst worden om beide benen evenredig te belasten. Wij werken graag samen met uw fysiotherapeut. Kijk ook eens op onze site voor spierversterkende oefeningen.