Wat is een Haglund exostose?

Een Haglund exostose is een botaangroeisel (exostose) aan de achterzijde (posterieure zijde) van de hiel (calcaneus).

Haglund exostose is een standafwijking van het hielbeen. Kan ontstaan door spontane vergroting van dit deel van het hielbeen, maar kan extra uitgelokt worden (oorzaak) door wrijving tegen de binnenzijde van de hielcontour van de schoen, bijvoorbeeld door een slechte pasvorm of harde hielkap.

hielspoor fasciitis plantaris peesplaatontsteking sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

Een Haglund exostose bestaat veelal uit 3 dingen: exostosevorming van het buitenste – bovenste deel van het hielbot, bursitis van de diepe bursa(slijmbeurs) en een tendinose (peesontsteking) van de achillespees. De bursitis ontstaat meestal ten gevolge van lichamelijke overbelasting, door aanhoudende druk, maar kan ook soms samenhangen met een reumatische ziekte. Een tendinitis of tendinose ontstaat meestal door overmatige prikkelingen van de pees of de spier; bijvoorbeeld bij herhaalde of toenemende activiteit. Deze klacht zien wij bij mensen die type holvoet hebben, schoenen met een te harde hielkap dragen , bijvoorbeeld uniformschoenen of bij schaatsers door de harde schaatsschoen en zelfs door skischoendragers.

Symptomen

Het doet pijn aan de achterzijde of rondom de achterzijde van de hiel tijdens het dragen van schoenen. Eerst is de pijn alleen voelbaar tijdens belasting, in een later stadium ook in rust.

Wat kan de Podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut zal eerst onderzoeken waar de oorzaak zit en. In het geval van een biomechanische afwijking en/of scheefstand in de voet/hielbeen kunnen er podotherapeutische zolen worden aangemeten. Dit zal ook de rek van de achillespees ten goede komen. Bij een eventuele zicht d.m.v. echografie op een slijmbeursontsteking en/of achillespeesklachten kan er shockwave toegepast worden. Frans geeft u schoenadvies met speciale aandacht voor de zachtheid en hoogte van het contrefort. Indien nodig kloppen wij de schoenen/hielsluiting voor u op. Bij schaatsen of skischoenen kunnen wij een tijdelijke vilttherapie toepassen wat zeer effectief voor korte duur is.