Wat is een Haglund exostose?

Een Haglund exostose is een botaangroeisel (exostose) aan de achterzijde (posterieure zijde) van het hielbeen (calcaneus).

Een Haglund exostose ontstaat door wrijving tegen de binnenzijde van de hielcontour van de schoen, bijvoorbeeld door een slechte pasvorm of harde hielkap. Deze verdikking hoeft niet direct klachten te geven.

hielspoor fasciitis plantaris peesplaatontsteking sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

Er wordt meer bot gevormd doordat er veel druk en wrijving op de achterzijde van het hielbeen plaatsvindt. Deze extra botvorming zien wij soms bij mensen die voettype holvoet hebben, schoenen met een te harde hielkap dragen , bijvoorbeeld uniformschoenen of bij schaatsers door de harde schaatsschoen. Door deze extra botvorming kan een harde bult gevoeld worden op het hielbeen. Deze kan vervolgens ook weer gaan irriteren in de schoen.

Symptomen

Het kan pijn gaan doen aan de achterzijde of rondom de achterzijde van de hiel tijdens het dragen van schoenen. Hierdoor kunnen er ook onstekingsverschijnselen ontstaan. De plek kan dan rood, warm en dik aanvoelen.

Wat kan de Podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut zal eerst onderzoeken waar de oorzaak zit en. In het geval van een biomechanische afwijking en/of scheefstand in de voet/hielbeen kunnen er podotherapeutische zolen worden aangemeten.  Frans geeft u schoenadvies met speciale aandacht voor de zachtheid en hoogte van het contrefort. De hiel van de schoen moet rond lopen en liever niet recht. Indien nodig kloppen wij de schoenen/hielsluiting voor u op. Bij schaatsen, uw (sport)schoenen kunnen wij een tijdelijke vilttherapie toepassen wat zeer effectief voor korte duur is.