Wat is Jicht?

Jicht is een ontsteking in een gewricht, meestal het grote teen gewricht. Het is een reumatische aandoening waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten, doordat de urinezuurspiegel in uw lichaam te hoog is. Bij mannen van middelbare leeftijd komt jicht vaker voor. Kenmerkend zijn hevige pijnaanvallen.

Bij Pseudojicht zijn de kristallen niet van urinezuur maar van kalk. Dit komt mogelijk door een te hoge calciumspiegel in het bloed.
Kijk ook eens op reumanederland.nl over informatie jicht.

Oorzaken

De hoge urinezuurspiegel ontstaat doordat de stofwisseling in uw lichaam niet goed verloopt; u maakt teveel urinezuur aan of uw lichaam kan het urinezuur niet goed afvoeren. Dit leidt tot de vorming van urinezuurkristallen. Deze kristallen kunnen neerslaan in uw gewrichten en daar leiden tot plotselinge, heftige pijnlijke aanvallen van gewrichtsontstekingen.

Deze afwijking kan erfelijk zijn, maar kan ook worden veroorzaakt door hart en vaatziekten(30%), verminderde nierfunctie(20%) en hoge bloeddruk(50%) gebruik van plasmedicatie, diabetes .Wetenschappelijk is het niet bewezen dat jicht komt door het nuttigen van veel alcohol, rood vlees en suikerhoudende dranken.

Symptomen

  • het gewricht wordt rood, gezwollen en warm
  • kan ontzettend pijnlijk zijn
  • ontstaat meestal in de nacht
  • druk van het laken op de teen kan al teveel zijn
  • bel de huisarts wanneer u koorts heeft
  • de jicht kan terugkerend zijn (chronisch)
  • jichtknobbeltjes kunnen ook neerslaan op de tenen, vingers, oorschelp en/of elleboog

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut kan in het geval van een acute jichtaanval weinig voor u doen. Bij een acute jichtaanval verwijzen wij u naar de huisarts voor (bloed)onderzoek en de juiste medicatie.

De podotherapeut kan bij chronische jicht, indien nodig, podotherapeutische zolen voor u maken zodat de pijnlijke gewrichten ondersteunt worden. Deze steunzolen kunnen het grote teengewricht en eventuele ontstoken pezen en pijnlijke enkels ondersteunen. Het blijft belangrijk om te blijven bewegen. Frans geeft u graag goed schoenadvies.