Wat is de Ziekte van Ledderhose?

Morbus (de ziekte van) Ledderhose is een aandoening onder de voet . Er zijn kleine verdikkingen , bobbels (noduli) in de peesplaat te voelen aan de onderzijde van de voet. Deze peesplaat loopt van midden hak tot de tenen. Deze aandoening zien we op middelbare leeftijd meer bij mannen dan bij vrouwen en is erfelijk. Doordat de bulten in het midden zitten heeft men vaak geen of nauwelijks pijnklachten ervan.( lijkt op een contractuur van Dupuytren : een vergroeiing van bindweefsel in de handpalm ).

frans peters sengers podotherapeut wijchen

Oorzaak/Symtomen

De oorzaak is niet bekend. Het zijn kleine bobbeltjes onder de voet, maar deze hoeven niet pijnlijk te zijn. Wanneer u deze wel voelt, zal dit vaak in de ochtend zijn, bij het opstaan. Als u dan een stukje heeft gelopen, trekt de pijn weg. Er kunnen ook klachten ontstaan doordat de bobbels op de peesplaat (fascie plantaris) onder de voet drukken. Deze kan zich dan anders gaat gedragen en wat korter worden, wat een afwijkende stand in de voet kan zorgen.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Deze afwijkende voetenstand zal de podotherapeut kunnen corrigeren door uw podotherapeutische zolen aan te meten. Podotherapeutische zolen zullen de gehele peesplaat onder uw voet ontlasten en we kunnen uitsparingen in de zool maken voor de pijnlijk bobbels. U kunt ook advies krijgen om voetoefeningen te doen bijvoorbeeld met de voet een balletje rollen, dit ook om het trekkerig gevoel te laten verdwijnen en de peesplaat op te rekken. Lees hiervoor ook ons blog.  Wij kunnen ook met de shockwave goede resultaten bereiken met klachten van Morbus Ledderhose. Frans zal u persoonlijk goed schoenadvies geven met indien nodig een stevige loopzool.