Wat is een holvoet?

De holvoet of de pes cavus, is vaak een aangeboren voettype. Als de voet op de grond staat zie je bij de holvoet dat de voetboog (zichtbaar aan de binnenkant) hol is, vandaar deze naam. Doordat het een afwijkende voetstand is en een hoge wreef heeft, kan dit voettype veel klachten met zich meebrengen. Bij onderstaande afbeelding zie je bij de holvoet in het midden ook geen afdruk.

voettypes sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

Een holvoet is vaak erfelijk, een aangeboren voettype. Dit is dan de oorzaak van vele klachten. De voetfunctie kan de podotherapeut corrigeren zodat u minder klachten heeft.

Symptomen

Een holvoet heeft een hoge voetboog en een hoge wreef. De voet kantelt naar buiten en is erg stug. Door deze afwijkende stand van de voet kunnen er klachten als hamer- of klauw-teen, eelt, likdoorn, metatarsalgie of pijn aan de peesplaat ( fasciitis plantaris ) ontstaan. De voet staat in een supinatiestand gefixeerd. Supinatie is een drievlaksbeweging welke bestaat uit: een inversie van calcaneus (zijwaartse kanteling van het hielbeen naar buiten), een voorvoetadductie (tenen wijzen naar binnen) en een plantaire flexie (neerwaarts bewegen van de voet). Door deze supinatiebeweging verhoogt de voetboog,( die zie je aan de binnenkant hol zijn ) ontstaat er spanning op de buitenzijde van de knie en verkort de achillespees ( kan achillespeesklachten veroorzaken ).

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Frans begint met een voetonderzoek, uw looppatroon, stand-controle en drukmeting te controleren. Bij type holvoet is de oorzaak snel duidelijk. Het dragen van de juiste schoenen is bij holle voeten zeer belangrijk. Wij geven graag goed en persoonlijk schoenadvies, afgestemde op uw voettype. Podotherapeutische zolen of een orthese ( hulpstukje ) kunnen helpen de voet te corrigeren, de druk beter te verdelen en de supinatiebeweging  te beperken waardoor u stabieler gaat staan en lopen, en meer de balans gaat vinden. Door middel van shockwave kunnen peesklachten minder worden.
Wij bespreken graag met u het behandelplan waardoor u weer beter vooruit kunt.