Wat is een marsfractuur?

Een marsfractuur is een gebroken middenvoetsbeentje oftewel stressfractuur, die veroorzaakt wordt door continue veel druk op die plek. In het begin ontstaan er scheurtjes , uiteindelijk breekt het beentje. Dit kunt u het best vergelijken met een elastiekje dat u heel vaak oprekt totdat het knapt. Heel vaak is het een middenvoetsbeentje (metatarsaal) dat een stressfractuur heeft, maar in principe kan het in elk bot van de voet.

Weetje : de naam marsfractuur komt van leger ; door veel te marcheren lopen militairen weleens een marsfractuur op. Bij de vierdaagse of lange wandelroutes komen verschillende mensen met deze klacht.

voetenskelet sengers podotherapie wijchen

Wat is een Jones fractuur?

Een Jones fractuur is een botbreuk aan het begin van het vijfde middenvoetsbeentje, vaak ten gevolge van een ongelukkige beweging of het omslaan van de voet.

Oorzaak/Symptomen

Dit breukje of scheurtje kan plotseling ontstaan. Het ontstaat door continu herhaling van druk op het middenvoetsbeentje door bijvoorbeeld sport of werk (denk aan de horeca). De pijn is aanwezig op de bovenkant van de voet maar met rust heeft u hier geen last van. U zult steeds moeilijker kunnen lopen en ervaart dit met name bij het afwikkelen van de voet. Het kan rood en gezwollen eruit zien.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Hoelang deze blessure kan aanhouden is lastig om aan te geven , dit hangt ook af van de ernst van de stressbreuk. De podotherapeut wil u graag van de pijn afhelpen. Hij onderzoekt de oorzaak van uw vervelende klacht. In eerste instantie zal taping of vilt direct iets voor de pijnreductie kunnen betekenen. Als langdurige therapie kunnen wij podotherapeutische zolen voor u maken, waardoor de middenvoet zoveel mogelijk ontlast wordt en de marsfractuur kan genezen, de zwakke plek blijft dan voorgoed drukvrij en ondersteund. Verder zal Frans u over goede stevige schoenen adviseren en/of kijken of uw eigen schoenen geschikt zijn.