Wat is een marsfractuur?

Een marsfractuur is een scheurtje in het middenvoetsbeentje, oftewel stressfractuur metatarsale oftewel een vermoeidheidsbreukje. Het wordt veroorzaakt door overbelasting of verkeerde belasting, van de voet. Het woord marsfractuur komt van het leger waar soldaten voor het eerst lange marsen moeten lopen, waarbij dit stressfractuur kan ontstaan.

voetenskelet sengers podotherapie wijchen

Wat is een Jones fractuur?

Een Jones fractuur is een scheurtje specifiek aan het begin van het vijfde middenvoetsbeentje, vaak ten gevolge van een ongelukkige beweging of het omslaan van de voet.

Oorzaak

Marsfractuur kan plotseling ontstaan. Het ontstaat door continu herhaling van druk op het middenvoetsbeentje door bijvoorbeeld sport of een beroep. Het is bekend bij beginnende hardlopers of sporters die de intensiteit opvoeren en soldaten die lange afstanden moeten marcheren.

verdere oorzaken kunnen zijn :

Symptomen

Pijn aan de voet en wreef tijdens beweging, bij rust wordt de pijn niet gevoeld. Vlak na het ontstaan van het scheurtje is het vaak niet op een röntgenfoto te zien, daarom kan er besloten worden om dit pas na een tijdje te doen. Rust is aanbevolen, het duurt gemiddeld 6-8 weken voordat dit vermoeidheidsbreukje is genezen . Soms wordt er gips aangelegd om rust voor genezing te garanderen.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Omdat deze blessure lang kan aanhouden is rust belangrijk en het vermijden van de oorzaak, luistert u naar de pijn. De podotherapeut kan in de acute fase taping aanbrengen, voor directe pijnreductie. Als langdurige therapie kunnen wij op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u maken. Deze steunzolen zorgen voor correctie, ondersteuning, drukverdeling en demping van de voet. Door de voet op de juiste manier te corrigeren en te ondersteunen wordt ervoor gezorgd dat er minder druk op de wreef zal ontstaan door overbelasting. De demping en de drukverdeling van de steunzolen zorgen voor meer comfort tijdens het lopen. Verder zal Frans u uitgebreid schoenadvies geven waarbij correct veteren ook aan de orde is.