Wat is een Platvoet ?

Baby’s worden geboren met platvoeten. Kinderen stappen met deze voetjes, ze wikkelen niet af. Om de eerste stappen te zetten is dit ook handig voor evenwicht en stabiliteit. Met ongeveer 11 jaar is de voetboog volledig ontwikkeld. Door deze voetboog wordt het lichaam vervolgens het hele leven gedragen. Bij een pes planus, een platvoet, ziet u geen gespannen voetboog aan de binnenkant van de voet. De voet rust in zijn geheel op de grond , waardoor klachten ontstaan.

voettypes sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

-erfelijk en aangeboren platvoet ; stijve platvoet, wat voor klachten kan zorgen
-van nature soepele platvoet ; de banden, spieren en pezen zijn zo soepel dat ze de voetboog niet correct in stand houden waardoor klachten ontstaan.

Symptomen

Een platvoet heeft een lage voetboog die gedeeltelijk of helemaal op de grond rust. Wanneer de voet plat op de grond staat kunnen klachten, blessures en vermoeidheid optreden.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Frans begint met een voetonderzoek, uw looppatroon, stand-controle en drukmeting te controleren. Wij bespreken graag met u het behandelplan waardoor u weer beter vooruit kunt. Podotherapeutische zolen kunnen helpen de voet en voetboog te corrigeren en te ondersteunen. De stijve platvoet is niet te corrigeren, maar wel te ondersteunen. Door een betere drukverdeling kan de voet tijdens het gaan en staan beter belast worden. Dit zorgt voor een minder doorgezakte voet, klachten en blessures. Het dragen van de juiste ondersteunende schoenen is bij platvoeten zeer belangrijk. Wij geven graag goed en persoonlijk schoenadvies.