Wat is een Tailor’s bunion?

Een Tailor’s Bunion lijkt een extra botje aan de buitenzijde van de voet. Het kan inderdaad extra botaanmaak zijn maar het kan ook gevormd zijn door een de vorm van het 5e middenvoetsbeentje. Dit laatste kan komen doordat het in verdrukking is gekomen door bijvoorbeeld te smalle schoenen of het dragen van hoge hakken. Een tailor’s bunion zie eerder bij vrouwen dan bij mannen.

Weetje : de naam komt van kleermakerszit, hierdoor kan zich ook een tailor’s bunion ontwikkelen. De druk op de zijkant van de voet doet dan het meeste pijn.

hielspoor fasciitis plantaris peesplaatontsteking sengers podotherapie wijchen

Bij een tailor’s bunion is er een uitstekend stukje bot aanwezig aan de buitenzijde van voet, bij de kleine teen. Er is er een stekende pijn aanwezig aan de buitenzijde van de voet, ter hoogte van het kleine teengewricht. Het uitstekende deel kan rood, warm en dik worden. Er is dan sprake van een ontsteking. De pijnklachten treden vooral op bij het lopen en het dragen van schoenen. Het uitstekende deel voelt hard of zacht aan en kan pijnlijk zijn.

Oorzaken

De vorm van het 5e middenvoetsbeentje (metarsaal V) bepaalt meestal hoe ernstig de aandoening kan worden. Metarsaal V kan lichtjes of erg naar buiten gebogen staan.

Symptomen

  • uitstekend bultje buitenzijde voet
  • kan rood en warm zijn
  • bij het dragen van schoenen kan lopend  er een stekende pijn optreden
  • een tailor’s bunion verdwijnt niet meer
  • bij spreidvoet is deze knobbel nog opvallender
  • in kleermakerszit doet de bunion het meeste pijn

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Frans gaat u zeker goed schoenadvies geven met voldoende ruimte voor de voorvoet. Ook kan de podotherapeut u steunzolen aanmeten waardoor er een verbeterde drukverdeling in de schoen komt. De combinatie van goede schoenen en podotherapeutische zolen zal een verlichting geven in de pijnklachten die een tailor’s bunion kan geven.