Wat is een tarsaal tunnelsyndroom?

Het tarsaal tunnelsyndroom zien we net als het carpaal tunnelsyndroom ( zenuwinklemming hand ) voornamelijk bij vrouwen. Het is een zenuwinklemming aan de enkel, gevoeld aan de enkel en voet. Pijnklachten komen vanaf de binnenenkel met uitstraling naar de hiel, naar de grote teen, of naar de voetzool. Deze zenuw heet de nervus tibialis posterior en loopt dus aan de binnenzijde van de achtervoet, onder de binnenkant van de enkel, door de tarsale tunnel heen richting voetzool.

voetonderzoek sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

Inklemming van de zenuw die achter de binnenenkel loopt of van één van zijn zijtakken. Alles wat op de zenuw kan duwen , kan een tarsaal tunnel syndroom veroorzaken. Dus een voet die naar binnen valt (valgusstand) geeft nog meer rek op de zenuw vaak in combinatie met een gewrichtscyste, spataders aan de voet, een verdikte spier of peesbladaandoening onder de voet of een andere aandoening. We zien ook vaak dat er een trauma aan vooraf is gegaan bijv. een verstuiking van de enkel of zelfs een breuk.

Symptomen

Pijnklachten vanaf de binnenkant van de enkel met uitstraling naar de hiel, naar de grote teen of naar de voetzool. Een afwijkende voetenstand kan de knik-platvoet zijn.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut kan onderzoeken of er sprake is van een standsafwijking van uw voeten, dit kan de oorzaak van de klacht zijn. De stand kan worden beïnvloed met podotherapeutische zolen, waardoor uw banden, spieren en pezen op een andere manier worden belast waardoor het niet meer op de zenuw drukt. Ook zorgen de zolen voor een betere drukverdeling onder de voet, waardoor de pijn kan verminderen of verdwijnen. Frans zal u ook een schoenadvies geven passend bij uw klacht.