Wat is Morbus Köhler?

Morbus Köhler is een aandoening die bij kinderen voorkomt in de voet. Je hebt echter

  •  Morbus Köhler 1
  •  Morbus Köhler 2

Dit betreft allebei een andere botaandoening in de kindervoet. Het is van belang dat deze aandoeningen vroeg herkend worden om klachten op latere leeftijd te voorkomen.

voetenskelet sengers podotherapie wijchen

Morbus Köhler 1

Morbus Köhler 1 betreft het scheepsvormig botje (os naviculare) aan de binnenzijde van de voet, vlak voor de enkel. Er is sprake van afsterving van het botweefsel door verstoord bloedtoevoer. Waardoor dit verstoorde bloedtoevoer komt, is niet helemaal bekend. De kans is aanwezig dat het bloedvat wordt afgekneld tijdens de groei. Het komt voor bij jongens en meisjes in de leeftijd van 3- 9 jaar. Doordat dit bot pas in het 4e of 5e jaar verbeent, kan het een zwakke plek bij belasting vormen. Om deze zwakke plek te ondersteunen kunnen er podotherapeutische zolen worden aangemeten, zodat de pijn verminderd. De gemiddelde tijd voor genezing is ongeveer 1 jaar. Soms wordt er tijdelijk gips aangebracht voor gegarandeerde rust of wordt er tijdelijk lopen met krukken aangeraden.

Symptomen Morbus Köhler 1

  • de ziekte kan roodheid, zwelling en pijn veroorzaken
  • kind wil voet niet graag belasten, tot niet meer willen lopen aan toe
  • aanraking botje is gevoelig

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Morbus Köhler 1 heeft ondersteuning nodig van de voetboog, daarvoor kan de podotherapeut steunzolen aanmeten. Het behandelplan van de podotherapeut richt zich op het verminderen van de pijnklachten. Hierbij hoort ook een goed schoenadvies.

Morbus Köhler 2, ook wel de ziekte van Freiberg genoemd

Bij deze aandoening is er een ander botje in de kindervoet aangedaan; het is een groeistoornis van het 2e middenvoetsbeentje. Door verminderde bloedtoevoer sterven botcellen af. Deze botaandoening zien we bij meestal bij meisjes in de puberteit. De pijn wordt onder de bal van de voet aangegeven. Als gevolg van deze botaandoening kan er osteoporose optreden waardoor het botje kan breken. De aandoening wordt vaak pas opgemerkt wanneer het al gebroken is.

Symptomen Morbus Köhler 2

  • de pijn kan wisselend aanwezig zijn
  • zwelling onder de bal van de voet
  • pijn tijdens belasting maar ook pijn bij rust
  • antalgisch gangbeeld (je ziet bij het lopen dat het kind er liever niet op staat en gaat)
  • houdt de voet ongemerkt stijver t.o.v. andere voet

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Morbus Köhler 2 oftewel de ziekte van Freiberg geneest niet vanzelf. Een behandelplan bij de podotherapeut is er op gericht op het wegnemen van de pijn. Soms is eerst gips loopnodig om de middenvoet te ontlasten. Door het aanmeten van podotherapeutisch zolen komt er een betere drukverdeling onder de voet, het aangedane gewricht wordt ontlast, en kan de voet bij het lopen beter afwikkelen. De podotherapeut geeft ook schoenadvies.