Wat is Morbus Köhler?

Morbus Köhler is een aandoening die bij kinderen voorkomt in de voet. Je hebt echter de Morbus Köhler 1 en de Morbus Köhler 2 variant. Dit betreft allebei een andere botaandoening in de kindervoet.

voetenskelet sengers podotherapie wijchen

Morbus Köhler 1

Hierbij heeft het os naviculare ( het scheepsbeen ) vroeger of nu te weinig bloedtoevoer gehad waardoor de stevigheid van he bot van mindere kwaliteit is dan de overige botjes. Hierdoor zal er eerder een breuk in kunnen ontstaan. De duidelijke oorzaak weet men niet. Het kind zal vaak pijn aan de binnenkant van de voet aangeven. Deze botaandoening komt bij kinderen van 2-6 jaar oud voor en duurt ongeveer 1 jaar voordat het voorbij gaat. Niet te verwarren met Os tibiale externum.

Morbus Köhler 2, ook wel de ziekte van Freiberg genoemd

Bij deze aandoening is er een ander botje in de kindervoet aangedaan, namelijk het 2e middenvoetsbeentje. Deze botaandoening zien we bij pubers en heeft ook te maken met een slechte doorbloeding. De pijn wordt onder de voet aangegeven, ter hoogte van de bal. Deze pijn gaat en komt , en er wordt pas vaak aan de bel getrokken wanneer er een breukje is ontstaan en dat lopen niet meer mogelijk is. U kunt lang last houden van deze klacht en het kan altijd een gevoelig plekje blijven.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Door de voetboog en de gehele voet te ondersteunen met podotherapeutische zolen, kunnen de pijnklachten verminderd worden. Deze therapie richt zich met name op het verminderen van pijnklachten, rust geven aan het gebied rond het aangedane botje , bijdragen aan een goede afwikkeling ,maar kan slechts een hulpmiddel zijn in de genezing. Wij geven u graag goed en persoonlijk passend schoenadvies.